Selamat datang ke blog Smart Generation kami menyediakan pelbagai jenis barangan untuk anda pilih dengan harga berpatutan! kepuasan anda keutamaan kami!.Jangan lupa untuk follow blog ini ok..:-)..SMART GENERATION MENGUCAPKAN TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA.

Sabtu, 18 Disember 2010

TALIBANISASI KEATAS SYIAH AKAN CETUS KEGANASAN


salam kepada semua..

Penulis Smart Generation sekadar berkongsi satu pandangan oleh seorang tokoh agama negara ini yang juga merupakan bekas Mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berhubung kritikan beliau tehadap kerajaan ekoran tindakan JAIS menangkap 200 orang Pengikut Syiah baru-baru ini.Beliau menyifatkan bahawa Kerajaan mengamalkan Ala-Talibanisasi iaitu menyekat kebebasan untuk menganut mana-mana ajaran.Namun walaupun beliau merupan orang yang Anti-Syiah namun tindakan penangkapan dan tindakan tegas oleh kerajaan tidak akan menyelesaikan masalah itu,malahan turut beliau akan menyebabkan tercetusnya keganasan.
Berikut merupakan kenyataan mengenai perkara ini:-

Bekas mufti Perlis Mohd Asri Zainul Abidin berkata beliau bimbang tindakan yang diambil kerajaan supaya menahan pengikut Syiah akan menimbulkan ketegangan dan unsur-unsur keganasan di dalam negara.

NONEBeliau berkata demikian ketika mengulas perkembangan yang berlaku susulan penahanan seramai 200 orang pengikut ajaran Syiah oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada Khamis lalu.

Dilaporkan, dua orang pemimpin kumpulan itu turut ditahan dalam serbuan tersebut di sebuah rumah kedai di Taman Seri Gombak, Batu Caves.

Anggota kumpulan itu, yang menggelarkan diri mereka Hauzah Ar-Ridha Alaihissalam, meliputi golongan pensyarah, penuntut institusi pendidikan tinggi, peguam dan pegawai kerajaan, menurut laporan.

NONETumpuan kerajaan ke atas gerakan Syiah di negara kini semakin memuncak dengan tindakan Kementerian Pengajian Tinggi dan JAIS meningkatkan pemantauan ke atas pensyarah dan pelajar universiti bagi membendung pengaruh ajaran itu.

Malah tindakan tegas juga akan diambil ke atas pelajar dan pensyarah yang didapati terlibat dengan ajaran itu.

Mengulas lanjut Mohd Asri berkata penahanan pengikut Syiah seperti itu membuktikan negara menuju era "Talibanisasi" sekiranya tindakan itu dilakukan "tanpa sebarang tanda zahir (pengikut kumpulan berkenaan) melakukan keganasan."

"Saya tidak dapat menerima pendekatan kerajaan Malaysia yg kononnya demokratik yg menafikan kebebasan rakyat utk mengamal apa yang mereka yakin selagi tidak menggugat keselamatan awam

pakistan forces streetfighting against taliban forces in swat valley pakistan 190509 07"Walaupun saya secara peribadi tidak bersetuju dgn ajaran Syiah bahkan sering mengkritik dan berhujah dgn mereka

"Dalam era globalisasi pendekatan hujah dan ilmu hendaklah mendahului pendekatan kuasa dalam isu-isu hak rakyat. Hujah (perlu) ditentang oleh hujah, bukan hujah ditentang oleh kuasa," katanya lagi dalam satu kiriman SMS kepada Malaysiakini.

Tiada ulasan:

CARI ITEM PILIHAN ANDA DI SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BORANG TEMPAHAN ONLINE (LENGKAPKAN SELEPAS PEMBAYARAN DI BUAT SAHAJA)

Powered by 123ContactForm | Report abuse