Selamat datang ke blog Smart Generation kami menyediakan pelbagai jenis barangan untuk anda pilih dengan harga berpatutan! kepuasan anda keutamaan kami!.Jangan lupa untuk follow blog ini ok..:-)..SMART GENERATION MENGUCAPKAN TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA.

Selasa, 25 Januari 2011

KUASA SULTAN SELANGOR GAGAL DIKEMBALIKAN ...!!!!!!!salam kepada semua...


PINDAAN MENGEMBALIKAN KUASA SULTAN GAGAL...????


KENAPA MASIH GAGAL....????
KERANA TIDAK MEMPEROLEHI UNDI MAJORITI 2/3 DARIPADA SIDANG DEWAN.....34 VS 20....MAKA MAJORITI 2/3 TIDAK TERCAPAI......


APAKAH AKAN BERLAKU SETERUSNYA....????
KENAPA TIDAK MAHU KEMBALIKAN KUASA SULTAN SECARA KESELURUHAN...???BIAR SULTAN YANG TENTUKAN...KEMBALIKAN KEKUASAAN KEPADA SULTAN SELANGOR.....


BERANIKAH PAKATAN RAKYAT MEMBERIKAN DAN MEMULANGKAN KUASA SULTAN SECARA KESELURUHAN...????..APAKAH TINDAKAN DAP....????Berikut merupakan kenyataan penuh mengenai perkara ini:-Kerajaan negeri Selangor gagal meminda Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri apabila ia tidak diluluskan setelah gagal memperoleh majoriti dua pertiga dalam undian belah bahagian dalam sidang khas Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini.

Speaker Datuk Teng Chang Khim berkata, sebanyak 34 Ahli DUN (ADUN) menyokong pindaan rang undang-undang berkenaan, manakala sebanyak 20 tidak menyokong.

"Namun mengikut peraturan mesyuarat sebarang pindaan memerlukan undian sebanyak dua pertiga dari jumlah kerusi DUN di bawah Perkara 98, Fasal 5 Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri.

"Maka ia tidak boleh dibawa kepada bacaan kedua dan seterusnya,” katanya selepas pengiraan undi belah bahagian itu.

Berikutan kegagalan untuk mendapatkan undi majoriti dua pertiga itu, mesyuarat pada hari ini ditamatkan dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mencadangkan supaya sidang dewan ditangguhkan sehingga satu tarikh yang ditetapkan kemudian. – Bernama

----------------------


Selangor didakwa cuba ambil alih kuasa eksekutif pilih SUK

SHAH ALAM 24 Jan. – Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak sepatutnya menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk memilih calon Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) yang baru kerana hanya dianggotai oleh “orang politik”, persidangan khas Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor diberitahu hari ini.

Datuk Mohd Shamsuddin Lias (BN-Sungai Burong) berkata, mengikut kenyataan bekas SUK Datuk Ramli Mahmud, nama lapan orang pegawai kanan kerajaan negeri dicadangkan kepada sultan Selangor, Menteri Besar dan Ketua Setiausaha Negara (KSN) untuk dipilih sebagai SUK baru, tiga bulan sebelum beliau bersara awal pada 21 Dis 2010.

"Adalah menjadi tanggungjawab kerajaan negeri untuk berunding dengan KSN mengenai calon yang layak dan sesuai untuk perkenan Sultan,” katanya ketika membahaskan cadangan pindaan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor.

Mohd Shamsuddin berkata, Menteri Besar sepatutnya berunding dengan KSN. Tan Sri Mohd Sidek Hassan bagi menyenarai pendekkan tiga calon yang layak tetapi ini tidak dilakukan.

Sebaliknya, Menteri Besar menubuhkan satu jawatankuasa pemilihan yang dianggotai oleh orang politik iaitu Speaker Dewan Undangan Negeri Datuk Teng Chang Khim dan dua anggota exco kerajaan negeri Selangor Dr Xavier Jayakumar dan Datuk Dr Hasan Mohamed Ali. – Bernama 


 Berikut adalah kenyataan daripada Menteri Besar Selangor:-


KENYATAAN AKHBAR
24 JANUARI 2011

Saya ingin menekankan di sini bahawa sidang Dewan Negeri Selangor yang diadakan hari ini bukan sidang tergempar. Mesyuarat ini diadakan di bawah Peraturan 10(3) Peraturan-peraturan Tetap Undang-undang Tubuh Negeri Selangor untuk membincangkan perkara-perkara spesifik, mendesak dan berkepentingan awam. Hari ini Dewan membincangkan pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri yang melibatkan kepentingan awam.

Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada Tuan Speaker, Dato Teng Chang Kim dan kakitangan Dewan Negeri kerana berjaya menganjurkan mesyuarat hari ini. Kebijaksanaan dan pendekatan profesional Tuan Speaker telah membimbing satu pembentangan usul yang sihat dan bermanfaat.
Hari ini Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor telah mencipta sejarah apabila semua wakil rakyat Pakatan Rakyat bersatu menyokong cadangan pindaan Undang-undang Tubuh Kerajaan Selangor bagi mengembalikan kuasa DYMM Sultan dan Menteri Besar dalam pelantikan tiga pegawai ex-officio yang telah dimansuhkan selepas pindaan Perlembagaan 1993.

Dalam pada itu, semua wakil Kerajaan memberi perbahasan baik dan bernas berkenaan satu isu begitu penting kepada rakyat yang gagal disentuh oleh pentadbiran sebelum ini. Perbahasan Pakatan Rakyat hari telah berjaya memartabatkan kesucian Dewan Negeri Selangor dan Eksekutif.

Ini selari dengan keinginan rakyat Negeri Selangor yang mahukan satu pentadbiran professional bagi dua institusi tertinggi – Dewan dan Eksekutif – yang tidak diamalkan di peringkat Persekutuan.

Dari asas ini, usul hari ini adalah untuk meminda Fasal 52(1) Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor supaya satu prosedur dibuat bagi pelantikan tiga pegawai ex-officio demi memastikan dasar-dasar kerajaan negeri dapat dilaksanakan dengan cekap dan sempurna.

Kami kesal dengan keputusan wakil-wakil Umno/Barisan Nasional untuk menolak usul ini. Lebih kesal lagi, Barisan Nasional gagal memberikan hujah-hujah yang konkrit dan berkualiti untuk menolak cadangan pindaan ini. Tiada satu pun soalan atau hujah yang kami kemukakan dijawab dengan baik dan professional.

Jelas, penolakan ini dibuat atas nama politik dan kesetiaan mereka kepada pihak-pihak yang berkuasa di Putrajaya. Sepatutnya sebagai wakil rakyat, keputusan mereka perlulah berdasarkan kepentingan rakyat.
Penolakan usul juga membuktikan bahawa Umno yang sebenarnya tidak menghormati sama sekali institusi Raja-raja Melayu dan tetap menghalang Raja-raja Melayu daripada memainkan peranan yang sepatutnya dalam institusi Raja Berperlembagaan.

Sikap hipokrit pihak Umno kini jelas ternampak dalam rekod mereka yang secara konsisten menafikan kuasa Raja-raja Melayu, terutamanya pada tahun 1983, 1993 dan kini, 2011.

Sidang Dewan hari ini membuktikan pemimpin Umno sebenarnya tidak layak untuk menyentuh soal kedaulatan Raja-Raja kerana belang mereka telah terbongkar. Mereka menuduh Pakatan Rakyat tidak menghormati peranan Raja-raja tetapi sebenarnya Umno yang menghakis kuasa Raja-raja melalui pindaan-pindaan Perlembagaan yang telah dilakukan.

Walaupun kita mungkin tidak berjaya untuk membuat pindaan, majoriti ahli Dewan telah menyokong. Ini tidak akan mematahkan semangat Pakatan Rakyat. Malah, isu ini telah menguatkan lagi tekad Pakatan Rakyat untuk membuktikan kewibawaan kami dan memperolehi majoriti dua pertiga dalam pilihan raya kelak supaya pindaan ini dapat dibangkitkan semula.

Kami masih berpendirian bahawa DYMM Sultan Selangor dan Kerajaan Negeri berhak untuk memainkan peranan dalam pemilihan 3 pegawai ex-officio demi memastikan dasar-dasar kerajaan negeri dapat dilaksanakan dengan sempurna.

Walaupun pihak Persekutuan nampaknya terus mengenepikan suara rakyat Selangor dan enggan menghormati semangat federalisme atau bertemu setengah jalan, Kerajaan Negeri akan berusaha untuk memastikan pentadbiran negeri akan terus dijalankan dengan baik dan selancar mungkin demi kebajikan rakyat Selangor.

Bersama menjunjung amanah yang diberi oleh rakyat, Kerajaan Pakatan Rakyat akan terus menggandakan usaha untuk melaksanakan tugas dan meneruskan agenda “Merakyatkan Ekonomi Selangor” yang memperjuangkan kebajikan dan kesejahteraan rakyat.

TAN SRI DATO SERI ABDUL KHALID IBRAHIM
DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR

1 ulasan:

Mohd Firdaus Bin Abdullah berkata...

fikir-fikirlah bangsa melayu

CARI ITEM PILIHAN ANDA DI SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BORANG TEMPAHAN ONLINE (LENGKAPKAN SELEPAS PEMBAYARAN DI BUAT SAHAJA)

Powered by 123ContactForm | Report abuse