Selamat datang ke blog Smart Generation kami menyediakan pelbagai jenis barangan untuk anda pilih dengan harga berpatutan! kepuasan anda keutamaan kami!.Jangan lupa untuk follow blog ini ok..:-)..SMART GENERATION MENGUCAPKAN TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA.

Isnin, 16 November 2009

TUN MAHATHIR``ASIA AND THE 21 CENTURY`` salam kepada semua pembaca blog ini...

1.Hari ini merupakan hari yang paling bersejarah bagi penulis kerana kali pertama bertemu dengan idola penulis iaitu Y.A.Bhg. Tun Dr Mahathir Mohamad sempena ASIA EUROPE EMINENT PERSONS LECTURE SERIES anjuran UNIVERSITI MALAYA di NIKKO HOTEL KUALA LUMPUR.

2.Turut melimpah duli turun ke majlis ini ialah Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah untuk mendengar syarahan daripada TUN Mahathir mengenai ``ASIA AND THE 21` CENTURY``.Moderator pada hari ini ialah Y.Bhg Tan Sri Razali Ismail..

3.Menurut pandangan Tun Mahathir negara-negara Asia kini telah mula menunjukkan peningkatan yang positif dan cepat dalam masa beberapa tahun kebelakangan ini untuk setanding dengan negara-negara kuasa besar yang lain.

4.Produktiviti merupakan teras utama kejayaan sesebuah negara asia itu termasuk malaysia.produktiviti merupakan rahsia dan resipi terpenting untuk sesebuah negara terus meningkat maju dan menjadi antara negara yang di segani dunia.

5.bilangan penduduk di negara asia yang ramai  juga menyumbang kepada kadar produktiviti ini.Tun Mahathir nampakanya mempunyai pemikiran berbeza dengan negara-negara yang ingin mengawal kadar populasi dengan menghadkan kadar kelahiran.menurut TUN...bilangan menjadi ukuran kepada kejayaan negara asia...kerana dengan mempunyai bilangan yang besar inilah persaingan dari segi produktiviti akan terhasil.

6.selain itu,negara-negara asia kini termasuk malaysia telah berjaya menjadi negara yang mampu melahirkan tenaga kerja yang berproduktiviti tinggi.walaupun sistem pekerjaan negara kita banyak mencontohi negara jepun..tetapi menurut TUN sendiri..sejak beberapa tahun kebelakangan ini Negara jepun sentiasa menjemputnya untuk memberikan Kuliah mengenai Produktiviti kepada anak-anak muda mereka.Perkara ini membuktikan walaupun pada asalnya kita meniru sistem dan gaya bekerja dari jepun..tetapi negara kita telah berjaya mempraktikkan sistem itu malah meningkatkannya kepada yang lebih baik...malahan lebih baik daripada syarikat britain.

7.Dalam persaingan negara di asia.China merupakan diantara negara di asia ini yang pesat membangun dalam pertumbuhan ekonominya berbanding negara india yang di lihat agak lambat dan jauh ketinggalan dari segi kepesatan ekonominya walaupun majoriti penduduknya ramai..

8.Tidak mustahil bagi asia untuk menjadi sebuah kuasa besar suatu nanti.banyak lagi perkara dan pandangan yang telah di jelaskan oleh TUN MAHATHIR di dalam syarahanya ini.penulis merasa sungguh kagum dan bangga dengan ketokohan kempimpinan TUN MAHATHIR.

Tiada ulasan:

CARI ITEM PILIHAN ANDA DI SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BORANG TEMPAHAN ONLINE (LENGKAPKAN SELEPAS PEMBAYARAN DI BUAT SAHAJA)

Powered by 123ContactForm | Report abuse