Selamat datang ke blog Smart Generation kami menyediakan pelbagai jenis barangan untuk anda pilih dengan harga berpatutan! kepuasan anda keutamaan kami!.Jangan lupa untuk follow blog ini ok..:-)..SMART GENERATION MENGUCAPKAN TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA.

Jumaat, 18 Disember 2009

KARNIVAL IKTIRAF 2009(ikatan hati warga felda)Hari ini penulis berkesempatan untuk ke UITM SHAH ALAM mengunjungi karnival IKTIRAF(ikatan hati warga felda).karnival seumpama ini merupakan kali pertama diadakan yang menghimpunkan ribuan anak-anak felda daripada seluruh negara yang sedang menuntut di intitusi pengajian tinggi.

karnival ini merupakan idea daripada Perdana Menteri Malaysia sendiri yang mana merupakan menteri yang bertanggungjawab mengenai hal ehwal felda yang mahukan generasi felda sekarang ini menjadi generasi yang bersifat glokal.

penulis sempat menghadiri kovensyen siswa/siswi felda 2009 yang diadakan di dewan budiman UITM shah alam yang mana telah dirasmikan oleh menteri pengajian tinggi Datuk Seri Khalid Nordin.Dalam ucapan perasmiannya beliau menyatakan statistik warga felda yang menuntut di IPTA dan IPTS di dalam negara.seramai 5000 orang anak felda berada di UITM.beliau menyatakan bahawa anak-anak felda perlu merasa bangga dan bertuah kerana telah banyak disediakan ruang dan tempat dalam pendidikan tinggi negara.

slot 1 dan 2 telah disampaikan oleh YB DATUK HAJI AHMAD BIN MASLAN-timbalan menteri di jabatan perdana menteri dan DATUK HJ SHAHLAN-SU politik perdana menteri.

5 TERAS FELDA iaitu:-

1.komuniti felda menjadi komuniti contoh luar bandar
2.warga peneroka menjadi golongan berpendapatan pertengahan
3.felda menjadi pelaku glokal
4.membangunkan potensi generasi baru
5.memperkukuhkan budaya felda sebagai intitusi

harapan Datuk Seri Najib Razak kepada seluruh generasi baru felda ialah kalau sebelum ini ibu bapa mereka meneroka hutan belantara tetapi beliau sekarang mahukan generasi baru ini untuk meneroka minda. untuk membina dimensi baru felda .Selain itu FELDA juga berhasrat untuk menjadi gedung makanan utama negara.bukan sahaja dalam tanaman getah dan kelapa sawit tetapi juga makanan keperluan yang lain secara besar-besaran.

generasi felda seharusnya menjadi juara kepada rakyat untuk membina dan membentuk suatu generasi felda yang glokal.semenjak daripada penubuhan felda pada tahun 1956 jurang kemiskinan bagi penduduk bumiputra telah berjaya dikurangkan dan felda telah membuktikan bahawa peneroka bukan golongan miskin lagi tetapi telah menjadi golongan pertengahan.

Idea penubuhan FELDA oleh TUN RAZAK sebelum ini sememangnya telah membantu golongan melayu ini untuk berjaya dalam bidang pertanian yang mereka ceburi ini.siapa sangka hutan belantara yang tebal telah bertukar menjadi periuk emas kepada para peneroka.semoga FELDA akan terus maju....

Tiada ulasan:

CARI ITEM PILIHAN ANDA DI SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BORANG TEMPAHAN ONLINE (LENGKAPKAN SELEPAS PEMBAYARAN DI BUAT SAHAJA)

Powered by 123ContactForm | Report abuse