Selamat datang ke blog Smart Generation kami menyediakan pelbagai jenis barangan untuk anda pilih dengan harga berpatutan! kepuasan anda keutamaan kami!.Jangan lupa untuk follow blog ini ok..:-)..SMART GENERATION MENGUCAPKAN TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA.

Isnin, 21 Julai 2014

TERKINI MENGENAI SITUASI DI GAZA! :-APA YANG PERLU KITA TAHU MENGENAI AGENDA JAHAT YAHUDI ZIONIS! BEBASKAN GAZA DARIPADA ZIONIS!


Pada waktu saat dan ketika ini masyarakat Palestin di Gaza masih lagi bermandi darah dengan kerakusan tentera israel membedil rumah-rumah mereka dan membunuh orang awam dan kanak kanak kecil yang tidak berdosa...

ALHAMDULLILAH...Bulan Ramadhan tahun 2014 ini..Tanah Gaza masih lagi menjadi kubu kuat para mujahidin ISLAM terutama daripada BRIDGED al qassam dan saraya al quds yang berjaya mempertahankan bumi Gaza dan mencipta perasaan GERUN DAN TAKUT yahudi Zionis dengan roket roket canggih buatan mereka sendiri !

ayuh kita sama sama doakan kejayaan Umat ISLAM terutama Para Muhajiddin di GAZA PALESTIN! 

BERIKUT SAYA PAPARKAN KRONOLOGI RINGKAS BERMULANYA PERTEMPURAN HEBAT ANTARA ASKAR YAHUDI DENGAN MUJAHIDIN SEHINGGA KINI!
SUMBER:-Mini-Pavilion 'From Palestine With Love'(MAP)

Sejak kebelakangan ini, rejim zionis tidak henti-henti mengganyang penduduk Palestin. Seperti kebiasaan di Semenanjung Gaza, zionis kerap menceroboh, mengganggu nelayan Palestin dan melepaskan tembakan membabi-buta di garisan sempadan. Manakala di Tebing Barat pula, 'tugas wajib' tentera zionis adalah menggeledah rumah Palestin dan menangkap penduduk Palestin.

Klip yang dimuat naik dari agensi PALTIMES berkenaan sebuah kilang plastik Israel di Sderot (jajahan 1948) terbakar ekoran menjadi tempat pendaratan serangan roket Palestin pada petang Sabtu, 28/06/2014.

Semasa kejadian, suasana di sana menjadi kelam-kabut kerana siren kecemasan yang terus berbunyi.


Berita ringkas:

Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin di bandar Al-Quds berkata semalam, lebih 60 orang penduduk Palestin mengalami kecederaan akibat tembakan peluru, peluru getah, dan serpihan letupan dari bom bunyi. Kejadian itu ketikamana pertempuran sengit tercetus antara pemuda-pemuda Palestin dengan tentera penjajah sejak pagi Rabu di Syu'fat, BaitulMaqdis.

Sebagaimana yang dinyatakan, pertempuran sengit yang berlaku susulan daripada kes kematian melibatkan seorang remaja Palestin, Abu Khidhir. Mangsa diculik oleh pelampau Yahudi dan diseksa malah pelampau Yahudi juga membunuhnya.

Sumber:
02/07/2014, agensi berita Paltimes


KEMASKINI: 200 CEDERA BERTEMPUR DENGAN PENJAJAH DI AL-QUDS

Pertempuran antara pemuda-pemuda Palestin dengan tentera penjajah di daerah-daerah dan perkampungan Baitul Maqdis berterusan hingga lewat malam tadi. Sedemikian itu, susulan dari kes kematian seorang remaja Palestin berusia 17 tahun, Muhammad Abu Khidhir yang dibunuh oleh pelampau Yahudi pada pagi Rabu.

Menurut sumber perubatan, 200 orang pemuda Palestin mengalami kecederaan. Ada yang parah dan patah anggota disebabkan peluru getah dan bom bunyi.

Kaitan berita:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.699774643391442.1073741899.203794872989424&type=1
 
 


ZIONIS DILANDA HISTERIA AKIBAT ROKET PEJUANG

Laporan jam 01:59 pagi (waktu Al-Quds)/ Jam 06:59 pagi (waktu Malaysia)

BAITUL MAQDIS - Empat warga zionis dilanda histeria pada awal pagi Khamis ekoran roket-roket yang gugur di Sderot, jajahan tahun 1948 yang terletak di sebelah timur Semenanjung Gaza.

Sumber hebrew turut mengesahkan kejadian dan menjelaskan bahawa warga zionis berkenaan dibawa ke hospital.

Menurut laporan akhbar HAARETZ versi hebrew, sebuah bangunan di Sderot mengalami kerosakan akibat serangan roket yang gugur secara langsung. Malah, jaringan eletrik terputus di sebahagian daerah Sderot.

Sudut lain, siaran 7 Israel versi hebrew, dua lagi serangan roket gugur di kawasan tanah lapang pinggir penempatan barat Negev.

Sumber:
03/07/2014, agensi berita Safa
 


AL-QASSAM ANCAM SASARAN BARU

Brigade Syahid Izzuddin Al-Qassam sayap tentera gerakan HAMAS telah menyiarkan satu klip ringkas berhubung bentuk persediaan yang diciptanya bagi menghadapi sebarang penentangan yang mendatang dengan penjajah.

Klip yang dipaparkan, seorang pejuang Al-Qassam sedang menyiapkan sebuah roket yang berkapasiti besar, lantaran itu seolah-olah model baru dan lebih tinggi kemampuannya berbanding roket-roket yang digunakan masa lalu.

Kelihatan dalam mesej yang disampaikan menunjukkan sebuah lagi bandar jajahan yang baru akan menjadi sasaran roket-roket Al-Qassam dalam mana-mana penentangan mendatang. Boleh jadi, ia menjadi sasaran permulaan ketikamana penjajah kian mengancam melancarkan operasi ketenteraan menentang Semenanjung Gaza.

Sumber:
Agensi berita Safa


TERKINI: GAZA DISERANG AWAL PAGI ISNIN

1. Sumber media Palestin melaporkan empat syahid dalam dua kejadian serangan berasingan.

2. Sumber Israel pula melaporkan bahawa Angkatan Tentera Udaranya menyasarkan sebuah terowong bawah tanah dan beberapa pos pejuang (pusat latihan), lalu membunuh 6 pejuang Brigade Al-Qassam.


Bilangan penduduk Palestin di Semenanjung Gaza yang syahid dalam serangan zionis awal pagi Isnin telah meningkat kepada 8 orang termasuk 6 pejuang Al-Qassam.

BRIGED AL-MUQAWAMAH UMUM LANCAR 4 ROKET PAGI ISNIN

Laporan pada jam:
Al-Quds I Isnin, 7 Julai 2014, 11:55:00
Kuala Lumpur I Isnin, 7 Julai 2014, 16:55:00

Berhubung serangan roket yang mengakibatkan seorang tentera musuh cedera pada pagi Isnin, Briged Al-Muqawamah Al-Wataniah telah mengumumkan bahawa pejuangnya melancarkan 4 roket jenis 107 ke tanah jajahan 1948.

"Serangan ini adalah balasan ke atas serangan menggila-babi Israel yang tidak henti-henti memerangi masyarakat kami di Tebing Barat, BaitulMaqdis, dan Semenanjung Gaza," kata Briged Al-Muqawamah Al-Wataniah dalam kenyataan rasmi.

Sumber:
07/07/2014, agensi berita Paltimes


GAZA - Seiring serangan sengit di Semenanjung Gaza, laman sesawang hebrew menyiarkan beberapa foto jentera perang zionis yang berkumpul sekitar sempadan Gaza. Tambahan pula pejuang-pejuang Palestin terutamanya Briged Syahid Izzuddin Al-Qassam turut mengancam serang balas.

Jentera perang zionis yang kelihatan di sempadan terdiri daripada kereta kebal, pengangkut tentera, dan buldozer.

Sumber:
07/07/2014, agensi berita Safa
     
MENTERI LUAR RASMI UMUM BERPECAH DARI PAKATAN PARTI PERDANA MENTERI ISRAEL

TERKINI: Menteri Luar Israel iaitu Avigdor Lieberman ketika dalam sidang media sebentar tadi mengumumkan secara rasmi berpecah dari pakatan parti dengan parti Likud yang diketuai Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel sekarang.

*Kapsyen gambar (arkib): Lieberman di kanan, dan Netanyahu sebelah kiri.

Sejak akhir-akhir ini, perselisihan Netanyahu dengan Lieberman jelas ketara berhubung dasar Netanyahu dalam sebahagian isu dan ditentang oleh Lieberman.

Mengenai Lieberman yang tekad untuk berpecah dari pakatan parti Netanyahu turut mendapat respon dari seorang analisis politik, kata beliau, "Jika berlaku sedemikian itu, ianya akan meruntuhkan kerajaan Netanyahu dan pilihanraya parlimen perlu diadakan segera."

Kata seorang penulis berita dalam siaran 2 Israel versi hebrew, Amit Siegel, "Operasi yang sepatunya dijalankan adalah memecahkan HAMAS, namun apa yang telah kita lihat sekarang adalah perpecahan antara Netanyahu dengan Lieberman."

Perbahasan sengit antara dua pihak ini berlaku semalam ketikamana sedang membincangkan tentangan di Gaza yang mana Lieberman meminta agar dilaksanakan serangan darat di Gaza dan musnahkan HAMAS. Bagaimanapun, Netanyahu tidak bersetuju dengan idea Lieberman malah menuduh Lieberman cuba mengaut keuntungan politik.

Sumber:
07/07/2014, agensi berita Safa


Perkembangan terkini (9):

1. CABINET Israel: Jangkaan bahawa pada malam ini, roket-roket Palestin akan melebari ke kawasan-kawasan paling jauh dan bimbang ia tiba ke Tel-Aviv.

2. Sehingga kini, pesawat tempur zionis sudah melancarkan lebih 20 serangan ke atas sasaran yang berlainan tempat di Semenanjung Gaza.

3. Penganalisis hal-ehwal ketenteraan dalam siaran 10 Israel, Alon Ben David berkata pada waktu Asar (waktu Al-Quds), Tentera Israel akan menggiatkan lagi serangan-serangan ke atas Semenanjung Gaza bermula dari lewat petang Isnin. Demikian itu, bukanlah niat Israel untuk melepaskan operasi ketenteraan meluas pada kali ini.


Perkembangan terkini (18)

1. Briged Syahid Izzuddin Al-Qassam mengumumkan pejuangnya melancarkan berpuluh-puluh serangan roket ke Netivot, Ofakim, Ashdod, dan Ashkelon bagi membalas serangan zionis.

2. TERKINI: Media musuh menyatakan, 8 orang warga zionis cedera setelahmana roket gugur di kawasan orang ramai di bandar Ashdod.


Perkembangan terkini (26):

1. YNET: "Tentera Israel tekad memasuki serangan darat di Semenanjung Gaza untuk memusnahkan HAMAS."

2. Jet perang zionis mengebom tanah lapang milik keluarga Abu Taghrid, timur Mukhayyam Al-Maghazi, Gaza Tengah.

3. TERKINI: Dr Asyraf Al-Qudrah berkata, "mangsa yang cedera dalam serangan Israel meningkat kepada 17 orang."


Perkembangan terkini (28):

1. Pesawat tempur dan pesawat pengintip (drone) kerap berterbangan di seluruh ruang udara Semenanjung Gaza.

2. TERKINI: Pergerakan tidak sebagaimana biasa jentera perang zionis dalam kawasan belukar di barat An-Naqab, jajahan 1948.

3. TERKINI: Sekarang berlaku pertempuran sengit di Mukhayyam Al-Arub, Tebing Barat (West Bank).


Perkembangan terkini (30):

1. TERKINI: Helikopter Apache zionis menyasarkan Masjid Al-Huda di daerah Khuza'ah timur Khan Younis.

2. [FOTO] Sebuah kereta penumpang telah dibom di pertengahan bandar Gaza mengorbankan beberapa orang penduduk. Hingga kini, dinyatakan 4 syahid dalam pengeboman itu. Sumber: 


Perkembangan terkini (32):

1. Seorang terkorban dan dua lagi cedera apabila pesawat zionis mengebom sebuah tuk-tuk berdekatan pusingan As-Syeikh Zayed di utara Semenanjung Gaza.

2. Majlis Perbandaran Tel-Aviv meminta warga zionis membuka tempat perlindungan sebagai persediaan kemungkinan roket akan dilepaskan ke bandar ini.

Sumber ketenteraan zionis melalui akhbar YNET meyakini bahawa HAMAS akan mengebom Tel-Aviv dalam tentangan sengit, dan akan melepaskan roket jarak jauh yang dapat tiba ke 80km.

Zionis mendakwa telah berjaya memusnahkan sebahagian dari roket-roket jarak jauh.

3. Agensi Kementerian Dalam Negeri Palestin dari bahagian pengurusan sempadan dan terminal telah merayu agar saudaranya Negara Mesir membuka sempadan Rafah dengan seberapa segera untuk tujuan hal kemanusiaan.


LAGI MESEJ AL-QASSAM DITUJUKAN KEPADA PENJAJAH

Briged Syahid Izzuddin Al-Qassam sayap tentera gerakan HAMAS menyiarkan lagi klip video berupa mesej yang ditujukan kepada penjajah pada waktu Asar hari ini, demikian bagi membalas serangan yang dilakukan di Semenanjung Gaza.

Dalam klip itu, turut digabungkan petikan kata-kata as-syahid Ahmad Ja'bari merupakan peledak perang Hijarah As-Sijjil pada tahun 2012.

Kata as-syahid kepada penjajah, "tidak ada tempat untuk lepaskan diri, dan kamu tidak ada peluang melarikan diri kerana kami akan tiba kepada kamu semua."

Sumber:
Agensi berita Paltimes


PESANAN AL-QASSAM KEPADA KEYBOARD WARRIOR

'Keyboard warrior' istilah kepada pengguna yang aktif di laman sosial terutamanya facebook dan blogger. Kebiasaannya, 'keyboard warrior' lebih sinonim dengan pengguna internet dari kalangan penggodam.

Pesanan yang disampaikan oleh Al-Qassam kepada keyboard warrior supaya tidak terlalu tergopoh-gapah menyiarkan tentang kedudukan pejuang melepaskan roket kerana perbuatan itu menyebabkan mereka mudah menjadi sasaran serangan zionis.


Perkembangan terkini (38):

1. Pesawat-pesawat zionis terus melancarkan serangan udara di Semenanjung Gaza.

2. Jurucakap rasmi Briged Syahid Izzuddin Al-Qassam sayap tentera gerakan HAMAS, Abu Ubaidah sedang memberikan kenyataan rasmi sekarang ini selepas khabar rempuhan ke atas pengkalan tentera laut zionis di Ashkelon.

Antara petikan kenyataan Abu Ubaidah:

"Musuh telah melanggar kesemua perjanjian, antara yang utama iaitu gencatan 2012 dan perjanjian Tebus-Bebas."

"Kami telah menyasarkan puluhan serangan roket ke atas penempatan-penempatan dan pos tentera musush."

"Jika musuh tidak menghentikan dari mengebom rumah-rumah, kami akan meluaskan lagi lingkaran sasaran serangan kami."

"Pimpinan musuh sepatutnya mesti bertanggungjawab di atas dasar jenayah yang dilakukannya."

"Penjajah sewajarnya tidak perlu mengimpikan kestabilan dan ketenangan selagimana tidak boleh beri komitmen menghentikan penentangan ke atas masyarakat kami di Tebing Barat, BaitulMaqdis, dan Semenanjung Gaza."

3. Pesawat zionis mengebom padang Al-Jamiyyah di daerah Abbasan Al-Kabirah, timur Khan Younis.


Perkembangan terkini (43):

1. Menurut Briged Al-Qassam, musuh mengakui tenteranya terbunuh dalam serbuan di pengkalan tentera laut 'Zekem'.

Siaran 10 Israel juga melaporkan tentang tentera Israel yang terbunuh dalam serbuan di pengkalan tersebut.

2. Briged Al-Mujahideen melancarkan 25 serangan roket ke penempatan-penempatan zionis.

3. Laporan berita siaran 10 Israel pada petang Selasa, "kerajaan Israel membuat keputusan menutup Lapangan Terbang Ben Gurion dan menangguhkan semua penerbangan ekoran bimbang dengan tentangan sengit pejuang yang menghentam serangan roket agar tiba ke Tel-Aviv."


Perkembangan terkini (60):

1. Menukil dari akhbar MAARIV Israel: Pasukan bomba berusaha memadamkan api yang merebak di Ashkelon akibat serangan roket-roket pejuang.

2. Siaran 7 Israel: Serumpun serangan roket yang dilancarkan sekaligus gugur di Ashdod.

3. KEMASKINI dari salah satu laporan ringkas no.59 tentang 8 yang cedera. Menurut agensi berita SAFA, bilangan terkini yang cedera melebihi 25 orang akibat serangan-serangan zionis di timur Gaza. Kebanyakan mangsa adalah wanita dan kanak-kanak.

4. Pesawat zionis mengebom dua buah terowong bawah tanah di garisan sempadan Rafah, selatan Semenanjung Gaza.

5. Kejadian pengeboman di Beit Hanoun, 3 orang penduduk cedera. Menurut SAFA, sekumpulan penduduk menjadi mangsa serangan. Salah seorang mangsa adalah kanak-kanak yang mengalami luka parah.

6. Pesawat tempur zionis mengebom rumah penduduk Imar Dalul di Hayyu Az-Zaitun.

7. Pesawat tempur zionis menyasarkan kediaman penduduk Muhammad Ghazi Al-Madani di daerah Abbasan, timur Khan Younis.

SEHINGGA KINI, BILANGAN YANG SYAHID DALAM SERANGAN ZIONIS SUDAH MENINGKAT KEPADA 27 DAN LEBIH 250 PENDUDUK CEDERA.


Perkembangan terkini (68):

1. Pesawat tempur zionis membedil sebuah kediaman milik keluarga Dababash di Hayyu As-Syeikh Ridzuan, Gaza Tengah.

2. Seorang wanita dan kanak-kanak perempuan cedera dalam pengeboman di Jabaliya, utara Semenanjung Gaza.

3. Pesawat tempur zionis mengebom kediaman Ala' Al Agha di Qarara, selatan Semenanjung Gaza.

4. Sebuah rumah awam yang dimiliki oleh Iyad Nasr di Jabaliya telah dibom oleh pesawat tempur zionis.

5. Dua cedera dari kalangan kanak-kanak perempuan dan pemuda ekoran pengeboman di Hayyu As-Shujaieyah, timur bandar Gaza.

6. Pesawat tempur zionis mengebom sebuah rumah di An-Nuseirat, Gaza Tengah.

Kejadian itu mengakibatkan ketua keluarga, Raed Shalat, 37 terkorban. Manakala, isteri serta tiga orang anaknya cedera.
_____________________________________________________________
Sehingga saat ini, 52 orang rakyat Palestin telah syahid dan lebih 400 cedera.


Perkembangan terkini (80):

1. Sebuah stesen minyak di Ashdod menjadi sasaran roket Al-Qassam pada pagi Jumaat, lantas mengakibatkan letupan dan kebakaran. Dalam kejadian itu, ada di kalangan warga zionis yang terbunuh dan cedera.

Sumber:
Agensi berita Paltimes


Perkembangan terkini (83):
_____________________________________________________________

Laporan terkini pada jam 07:55 malam (waktu Malaysia) I 11 Julai 2014.
_____________________________________________________________

1. Serangan zionis di An-Nuseirat, Gaza Tengah.

2. Al-Qudrah: Sehingga kini, SUDAH 101 SYAHID DAN LEBIH 700 CEDERA DALAM SERANGAN-SERANGAN ZIONIS DI SEMENANJUNG GAZA.

Mangsa terkini yang syahid penduduk berusia 65, Muhammad Rabi' Abu Humaidan di utara Semenanjung Gaza.

3. Sebuah kediaman milik Saber Salman di Jabaliya, utara Semenanjung Gaza menjadi sasaran serangan pesawat zionis.

4. HAARETZ versi hebrew: Sejak bermula serangan ke atas Gaza, pesawat-pesawat tempur Israel menggunakan 2000 tan peledak letupan bagi mengebom 1100 sasaran di Gaza. Purata setiap serangan pula 4 hingga ke 5 minit.

5. Kawasan Bukit Al-Kashif telah diserang.


Perkembangan terkini (84):

1. Briged Al-Ansar melancarkan 4 serangan roket ke atas pos tentera zionis di Karem Abu Salem, timur Rafah.

2. Penjajah: Serumpun serangan roket gugur di barat Naqab (Negev), dan satu sahaja roket yang ditangkis oleh Iron Dome.

3. Siren peringatan berbunyi di Bi'ir Sabi', Ofakim, Hafieym, Netivot, dan Bani Shamon di selatan tanah jajahan menandakan serangan roket bakal gugur di lokasi berkenaan.

4. Penjajah mengakui beberapa peluru mortar hawn gugur di Kibbutz Sha'ar Hanegev.

5. Saraya Al-Quds: Kami telah melancarkan dalam masa 30 minit 5 roket fajr ke Tel-Aviv serta 3 roket grad ke Ashdod.

Tambah Saraya, pejuangnya melancarkan 35 roket jenis 107 dan 5 peluru mortar hawn ke Yad Merdakhai, Wadi Saad, Be'eri, Nehal Auz, Zikim, pejabat perisikan, landasan pesawat pengintip, dan tugu peringatan.

Saraya menyebut pejuangnya menghujani roket ke Tel-Aviv di pertengahan jajahan Israel bertujuan menyasarkan Netanyahu dan kumpulannya. Pada masa yang sama Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel menghentikan sidang media disebabkan roket.

6. Sumber Israel melaporkan tentang sebuah jip tentera Israel telah diserang dengan peluru anti perisai.

Briged Al-Qassam mengumumkan pejuangnya menembak peluru anti perisai ke atas jip tentera Israel di timur Gaza.

7. Briged Al-Mujahideen mengebom Eshkol dengan 12 roket jenis 107.


Perkembangan terkini (89):

1. Pesawat tempur zionis mengebom padang Nuseirat, Gaza Tengah.

2. Kelab Belia di Al-Maghazi, Gaza Tengah menjadi sasaran pengeboman zionis.

3. SAFA: Seorang tercedera akibat bedilan meriam di Gaza Tengah.

4. Sekitar kediaman keluarga Al-Hawajiri di An-Nuseirat telah diserang pesawat zionis. Wujud kecederaan di lokasi serangan.

5. Rejim zionis mengumumkan telah menyerang 60 sasaran pada malam semalam di Semenanjung Gaza. Jumlah tersebut menjadikan kesemua serangan yang dilancarkan oleh rejim zionis di Semenanjung Gaza sebanyak 1160 serangan.


Perkembangan terkini (93):

1. Pesawat tempur zionis mengebom semula tanah lapang Al-Mushtal di barat laut Gaza.

2. Kediaman Ahmad As-Salihi di Mukhayyam An-Nuseirat, Gaza Tengah.

3. Serangan ke atas rumah keluarga Al-Khatib di Mukhayyam An-Nuseirat.

4. Serangan zionis di Al-Qarara tertumpu di kawasan Jalan No.2,

5. Pesawat tempur zionis memusnahkan sebuah rumah milik keluarga Habib di Hayyu Az-Zaitun, timur Gaza.


Perkembangan terkini (94):

1. Briged Al-Qassam mengebom Ashkelon dengan 4 roket grad dan 4 roket Qassam. [05:50 petang I Malaysia]

Menurut MAARIV, seorang warga zionis cedera parah dan seorang lagi cedera ringan setelahmana roket gugur di Ashkelon.

2. Briged Al-Muqawamah Al-Wataniah melancarkan 15 roket jenis 107, 5 roket grad serta 3 peluru mortar hawn ke arah penempatan dan pos-pos tentera zionis.

3. Siren-siren pengesan roket berbunyi di bandar-bandar dan daerah jajahan Israel.

4. Saraya Al-Quds mengebom Bi'ir Sabi' dan Netivot dengan 5 roket grad.


Perkembangan terkini (95):

1. Briged Al-Qassam mengebom pengkalan zekem tentera zionis dengan 3 peluru mortar hawn saiz 120mm. [01:20 pagi I Malaysia I 14/07/2014]

2. Briged Al-Qassam melancarkan 5 roket grad ke bandar Ashdod.

3. Briged Al-Qassam menyasarkan sekali lagi 4 roket grad ke Lapangan Terbang Hatsur tentera zionis selepas menyerang dengan 4 roket grad.

4. Briged Al-Qassam mengebom Ashdod dengan 15 roket Qassam.

Perkembangan terkini (96):

1. Penjajah mengumumkan dua roket gugur dalam kawasan Gush Dan, pertengahan jajahan 1948. Sebelum kejadian, siren amaran tidak berfungsi. [01:55 pagi I Malaysia I 14/07/2014]

2. Seorang wanita Israel cedera parah apabila terjatuh sewaktu melarikan diri ke tempat perlindungan di Ashdod.

3. Buat kali pertama, Saraya Al-Quds mengebom Nataniya dengan roket Buraq 100 dan Tel-Aviv dengan roket Buraq 70.

Perkembangan terkini (97):

1. Tentera zionis pada pagi Isnin telah menjatuhkan sebuah pesawat kecil tanpa juruterbang (drone) berdekatan bandar Ashdod.

Pesawat kecil berkenaan disebutkan dihantar dari Semenanjung Gaza.

Akhbat HAARETZ Israel versi hebrew menyebut letupan kuat didengari apabila pesawat berkenaan yang membawa peledak letupan telah meletup sewaktu dijatuhkan. Sementara itu, akhbar YEDIOTH AHRONOTH (YNET) berkata, peluru penangkis patriot yang telah memintas pesawat kecil dan menjatuhkan ia.

Sumber tentera Israel berkata pada dua hari yang lepas bahawa Gerakan Perjuangan Islam (HAMAS) memiliki pesawat kecil tanpa juruterbang mampu membawa sejumlah peledak letupan dan Angkatan Tentera Israel (IOF) sentiasa berjaga-jaga ekoran bimbang sekiranya HAMAS menghantar pesawat berkenaan.

Menurut YNET sebentar tadi, 'HAMASlah yang menghantar pesawat kecil sarat dengan letupan ke Ashdod'.

[Kemaskini laporan jam 01:20 petang I Malaysia I 14/07/2014]

Perkembangan terkini (98):

SEHINGGA KINI, 172 SUDAH SYAHID DALAM SERANGAN-SERANGAN ZIONIS. MANAKALA BILANGAN YANG CEDERA 1260 ORANG.

1. Ketua Koordinator UNICEF berkata, seramai 33 orang kanak-kanak menjadi korban dan ratusan yang lain cedera ketika serangan-serangan Israel di Gaza.

2. Tujuh serangan terbaru ke atas tanah pertanian keluarga An-Nabahain di timur Mukhayyam Al-Buraij. Kelihatan api menyambar dan tiada kecederaan menimpa.

3. Tanah-tanah lapang sekitar rumah-rumah penduduk di Jalan Al-Masalekh, Hayyu Az-Zaitun menjadi sasaran pengeboman pesawat zionis.

4. Kereta kebal zionis melepaskan bedilan meriam secara menggila ke atas kawasan Jahr Al-Deik.

5. Kediaman Mustafa Asaliah di Jabaliya, utara Semenanjung Gaza musnah dalam serangan zionis.

6. Enam cedera ringan akibat serangan zionis yang menyasarkan tanah-tanah pertanian di utara Semenanjung Gaza.


Tentera Israel telah menangkap 14 orang Palestin pada awal pagi Isnin di Tebing Barat (West Bank). Tujuh darinya adalah ahli parlimen yang mewakili HAMAS dan seorang pensyarah.

Sumber:
Anadolu


Perkembangan terkini (99):

1. SAFA: 30 buah jip tentera Israel dan beberapa buah kereta awam sedang melihat terowong bawah tanah di Khan Younis.

2. Penjajah mengumumkan Ashkelon dan Ashdod zon tertutup disebabkan serangan roket pejuang Palestin.

3. Saraya Al-Quds melancarkan 7 roket grad ke Netivot dan Bi'ir Sabi' dan 13 roket ke Yatid, Ain Thalitha, dan Re'em.

4. Briged Al-Qassam mengebom Ofakim dengan 2 serangan roket jenis grad.


Perkembangan terkini (100):

1. Pesawat tempur zionis menyasarkan serangannya ke atas sebuah tanah pertanian di timur Jabaliya, utara Semenanjung Gaza.

Lokasi terbabit sudah diserang dua kali oleh pesawat tempur zionis.

2. Pesawat pengintip zionis tanpa juruterbang membedil rumah keluarga Shalabi di An-Nuseirat, Gaza Tengah.

3. Kereta kebal zionis melepaskan bedilan meriamnya dengan begitu sengit ke atas tanah-tanah pertanian di timur Khuza'ah dan Abbasan yang terletak di sebelah timur Khan Younis.

4. Kawasan bekas penempatan zionis di sebelah barat Rafah telah diserang oleh pesawat tempur zionis.


Perkembangan terkini (101):

1. Penjajah: Serumpun serangan roket gugur di Ashdod dan Ashkelon.

2. WALLA!: Israel mengumumkan kecemasan setelah menjatuhkan pesawat kecil Al-Qassam di Ashkelon.

3. Empat cedera dalam serangan udara yang menyasarkan tanah pertanian keluarga Abu Kameel di Al-Mughraqa, Gaza Tengah.

4. Sebuah kediaman yang didiami oleh keluarga Abu Diqqah telah dibom pesawat zionis.

Lokasi terbabit di timur Khan Younis.

5. Majlis Perbandaran Nahariya, utara tanah jajahan meminta kerajaan Israel menempatkan sistem penangkis roket 'Iron Dome' di bandar itu.

6. Rumah Wael Abu Asfah menjadi sasaran serangan di Der Al-Balah, Gaza Tengah.


Perkembangan terkini (102):

1. Briged As-Syahid Izzuddin Al-Qassam melancarkan 3 roket 'Sijjil 55' ke Bi'ir Sabi'.

2. Briged Al-Qassam mengebom tempat perkumpulan jentera perang zionis di Erez dengan dua serangan roket jenis 107.

3. Briged Al-Qassam berjaya menggodam penyiaran siaran 2 Israel serta menyiarkan mesej ancaman kepada warga Israel.

4. Saraya Al-Quds melancarkan roket Buraq 70 ke bandar Dimona.

5. Saraya Al-Quds mengumumkan pejuangnya melancarkan roket Buraq 100 ke bandar Nataniya.


Perkembangan terkini (103):

Berhubung dakwaan inisiatif menghentikan berbalas serangan antara pejuang dengan rejim zionis.

Media-media massa sedang membicarakan kata-kata dan nas kandungan mengenai menghentikan berbalas serangan antara pejuang dengan musuh, namun kami Briged As-syahid Izzuddin Al-Qassam membuat penjelasan kepada masyarakat agar mengelakkan sebarang desas-desus, sebagaimana berikut:

1. Tidak ada mana-mana pihak rasmi ataupun selain dari itu mengutarakan kepada kami tentang dakwaan inisiatif ini.

2. Sekiranya benar apa yang terkandung dalam inisiatif itu, ianya hanyalah berupa mencekik dan mahu kami tunduk. Kami Briged As-Syahid Izzuddin Al-Qassam menolak sepenuhnya inisiatif tersebut. Pada kami, ianya tidak lebih dari nilai dakwat yang tertulis dalam inisiatif itu.

3. Pertempuran kami dengan musuh tetap berterusan malah akan bertambah sengitnya. Kami mahu menepati janji kami buat darah-darah syuhada yang tidak bersalah dalam pertempuran العصف المأكول dan seluruh para syuhada masyarakat kami, sesungguhnya darah-darah yang menitis dan pengorbanannya tidak disia-siakan begitu sahaja, dan tiada sesiapapun di dunia yang dapat mengugurkan janji kami.

"Allah lebih mengetahui urusannya, akan tetapi kebanyakan manusia tidak tahu"

Sesungguhnya jihad ini sama ada menang atau mati syahid.

Briged As-Syahid Izzuddin Al-Qassam - Palestin
Selasa 17 Ramadhan 1435
Bersamaan 15 Julai 2014

Sumber:
Kenyataan rasmi Briged Al-Qassam


Respon pihak musuh berhubung gencatan senjata yang dikemukakan oleh Mesir untuk menghentikan berbalas serangan antara pejuang Palestin dengan rejim zionis.

Israel's security cabinet met Tuesday morning to discuss the Egyptian cease-fire proposal, as Operation Protective Edge enters its second week. According to the Egyptian proposal, a cease-fire would begin Tuesday at 9 a.m local time.

A senior Israeli official said that Prime Minister Benjamin Netanyahu accepts the offer and will bring it to a vote. Economy Minister Naftali Bennett will reportedly vote against a cease-fire.

Sumber:
Live updates akhbar Haaretz
15 Julai 2014


Perkembangan terkini (104):

JUMLAH SYAHID SUDAH MELEBIHI 187 DAN CEDERA TIDAK KURANG DARIPADA 1390 MANGSA.

1. Tanah pertanian di kawasan bekas penempatan sebelah barat bandar Khan Younis menjadi sasaran serangan pesawat zionis.

2. Pesawat tempur zionis mengebom pos tentera Briged Al-Qassam iaitu 'Hittin' berdekatan Masjid Ali Bin Abi Talib di Hayyu Az-Zaitun.

3. Kediaman Husam Madhi di Rafah musnah dan sebuah pos tentera Al-Qassam di kawasan معن timur Khan Younis turut menjadi sasaran serangan zionis.

4. Pesawat tempur zionis mengebom sebuah kediaman di tingkat 1, pangsapuri Burj Musa Arafat di Tel Hawa, barat Gaza.

5. Bangunan Akademi Seni Kraftangan di Rafah telah dibom dan terjejas teruk.


Perkembangan terkini (105):

1. Pesawat pengintip zionis tanpa juruterbang menyerang sasaran yang tidak diketahui di Der Al-Balah, Gaza Tengah.

2. Tanah pertanian keluarga Ashur di Rafah menjadi sasaran pengeboman pesawat tempur zionis.

3. Seorang penduduk Palestin yang berusia, Sobhi Musa telah terkorban apabila tanah pertaniannya di kawasan Al-Matahain, Khan Younis menjadi sasaran pengeboman zionis.

4. Kawasan tanah milik keluarga Qashtah di Hayyu As-Salam, Rafah dibom oleh pesawat tempur zionis.

5. Pesawat tempur zionis menyasarkan sebuah kediaman milik keluarga Al-Gul di Mukhayyam As-Shatie', barat Gaza.

6. Pesawat tempur zionis menyerang tanah pertanian keluarga Al-Mubayyidh di Hayyu As-Saha'af, timur Gaza.

7. Beberapa buah kediaman awam menjadi sasaran serangan pesawat tempur zionis, di antaranya:

- Kediaman Sha'ban Ad Dahduh di Hayyu Az-Zaitun, Gaza.

- Kediaman keluarga Badwan di Hayyu Az-Zaitunm, Gaza.


Perkembangan terkini (106):

1. Sesawang 4040 versi hebrew yang rapat dengan Angkatan Tentera Israel menyebut, "siren kecemasan berbunyi di Merdekhai dan Netiv Hasara."

2. Kementerian Kesihatan Palestin: Bilangan mangsa yang terkorban dan cedera dalam serangan rejim zionis di Semenanjung Gaza sehingga hari kesembilan,

- 193 syahid dan 1481 cedera
- 39 yang syahid adalah kanak-kanak
- 24 yang syahid adalah dari kalangan wanita
- 422 yang cedera adalah kanak-kanak
- 271 dari kalangan yang cedera adalah wanita

3. Pelancongan di Israel telah menyusut kepada 50% ekoran serangan roket pejuang Palestin yang berterusan dan kos serangan di Gaza yang ditanggung oleh tentera Israel ILS 1 bilion.

1.00 ILS (Israel Shekel) = 0.93 Ringgit Malaysia


Perkembangan 17 Julai 2014, (107):

Laporan jam 07:45 pagi Malaysia.

1. Pesawat tempur zionis mengebom sebuah tanah pertanian berdekatan Al-Mintar, timur Gaza.

2. Sekitar kediaman pemimpin HAMAS, Khalil Al-Hayyah menjadi sasaran pegeboman pesawat zionis di bandar Gaza.

3. Kediaman keluarga Al-Yajezi di Hayyu Syeikh Al-Ridhuan timur bandar Gaza dibom pesawat zionis.

Tempat yang sama, sebuah lagi kediaman milik keluarga Bashir menjadi sasaran pengeboman. Lantas mengakibatkan seorang wanita cedera.

4. Bedilan meriam zionis ke atas Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza yang telah musnah.

5. Bot-bot perang zionis melepaskan tembakan di pesisir pantai Rafah dan Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.

Perkembangan terkini (108):

1. Media musuh: 8 warga Israel cedera di Gush Dan akibat serangan roket.

2. Musuh mengakui roket gugur di Bi'ir Sabi'.

3. Briged Al-Qassam mengebom semula Tel-Aviv dengan dua roket M75.

4. YNET: 10 roket gugur di Tel-Aviv dan sekitarnya. Musuh mengakui bahawa berlaku kecederaan dan kebakaran besar Hasyaron, utara Tel-Aviv setelah roket gugur yang dilepaskan dari Semenanjung Gaza.

Siren-siren kecemasan berbunyi di Tel-Aviv dan Betah Tekfa.

5. Awal pagi Khamis, pertempuran sengit telah berlaku dalam garisan sempadan di sebelah timur Khuza'ah. Kejadian itu dilaporkan sekumpulan pejuang telah menyelinap masuk ke penempatan Eshkol.

Siaran 2 Israel melaporkan sekitar 10-15 orang Palestin bersenjata telah keluar dari terowong bawah tanah Palestin berdekatan terminal Sufa.


Briged Al-Qassam mengharungi pertempuran yang sengit dengan skuad khas zionis yang menyelinap masuk berdekatan sekolah pertanian di Beit Hanoun, utara Semenanjung Gaza.

Perkembangan tentangan balas yang memasuki hari ke-12 perang العف المأكول [20 Ramadhan].

1. Briged Al-Qassam mengebom tempat perkumpulan jentera zionis di utara Umm Nasr dengan 5 roket jenis 107.

2. Di sebelah timur Rafah pula, Briged Al-Qassam mengebom tempat lokasi perkumpulan tentera zionis dengan 4 roket jenis 107.

3. Briged Al-Qassam mengebom pos tentera zionis 'Zekem' dengan dua roket 107.

4. Briged Al-Qassam mengebom Ofakim dengan 10 roket grad.

Jam pertama awal pagi Jumaat:

1. Pejuang Palestin dari kumpulan bersenjata Alwiyah Naseer Salahuddin mengebom Ashkelon dengan 3 roket grad.

2. Briged Al-Muqawamah Al-Wataniah dan Skuad Aiman Judah dari Briged Syuhada Al-Aqsa melepaskan dua roket ke Sderot.

3. Briged Al-Muqawamah Al-Wataniah mengebom Zekem, Yad Merdekhai, dan Netsenim dengan 5 roket grad serta roket 107.


Penjajah mengakui secara rasmi bahawa seorang tenteranya terbunuh dalam pertempuran berbalas tembakan di Semenanjung Gaza.

Sumber:
Agensi berita Safa


Briged Al-Qassam mengebom jentera-jentera perang zionis yang berkumpul di utara Beit Lahiya dengan 10 peluru mortar hawn.

Sumber:
Agensi berita Safa

TIGA VARIAN ABABIL 1

Pesawat tanpa juruterbang (Unmanned aerial vehicle) atau lebih dikenali 'drone' yang dihasilkan oleh jurutera Briged As-Syahid Izzuddin Al-Qassam menggunakan nama ABABIL 1. Dalam perang yang sedang berlaku, buat kali pertama ABABIL 1 telah digunakan khidmatnya sebaris dengan roket-roket yang berbagai jenis.

ABABIL 1 mempunyai 3 jenis varian.

1) A1A : pesawat untuk menjalankan operasi risikan

2) A1B : untuk operasi serangan dan melontarkan bom

3) A1C : menjalankan misi serangan dan rempuh maut

Drone yang dihasilkan Briged Al-Qassam telah mencatatkan kejayaan awal di peringkat negara Arab dalam pembuatan pesawat tanpa juruterbang. Tidak memadai dengan pembuatan malah sehingga ke tahap mampu melakukan operasi-operasi risikan dan menyerang.

Sumber:
Agensi berita Paltimes


Perkembangan terkini (109):

OPERASI SERANGAN BERSAMA, BRIGED AL-QASSAM DAN SARAYA AL-QUDS MENGEBOM ASHKELON DENGAN 7 ROKET GRAD.

1. Tentera penjajah meminta tentera-tenteranya elakkan sebarang cubaan menculik mereka di Gaza.

2. Siren amaran berbunyi di Ashdod, Yefni, dan sekitarnya.

3. Briged Al-Qassam mengebom Ashdod dengan 10 roket grad.

4. Sarjan Eitan Barak, 20 berasal dari Herzliya merupakan tentera zionis yang terawal terbunuh sejak diumumkan serangan darat di Semenanjung Gaza.


Perkembangan terkini (110):

1. Pesawat rejim zionis mengebom sebuah tanah lapang berdekatan pasar jual kereta, selatan Hayyu Az-Zaitun, timur Gaza.

2. Ketika dalam mesyuarat CABINET, Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel berkata, "tiada jaminan 100% operasi serangan darat di Semenanjung Gaza berjaya tetapi kita akan lakukan semuanya agar dapat mencapai keputusan yang maksima.

3. Akhbar JERUSALEM POST menukil dari wakil tertinggi Israel, 'kami mahukan Mesir bukan Qatar yang jadi orang tengah untuk capai persetujuan hentikan berbalas serangan dengan Palestin.'

4. Tiga orang kanak-kanak syahid dalam bedilan meriam zionis ke atas pangsapuri An-Nada di utara Semenanjung Gaza.


Perkembangan terkini (111):

1. Tingkat teratas bahagian pentadbiran hospital Beit Hanoun menjadi sasaran pengeboman rejim zionis. Tiada kecederaan dilaporkan setakat ini.

2. Seorang syahid apabila rejim zionis mengebom perkampungan badawi di daerah Beit Hanoun, utara Semenanjung Gaza.


Perkembangan terkini (112):

1. Sekumpulan pejuang Alwiyah Naseer Salahuddin terselamat dalam serangan zionis setelahmana mereka berjaya melancarkan 5 roket jenis 107 ke atas Nehal Auz dan tempat landasan pesawat.

Perkembangan terkini (113):

1. Pesawat tempur F-16 zionis mengebom tanah pertanian di utara bandar Beit Lahiya, utara Semenanjung Gaza.

2. Sebuah tanah pertanian di sekitar kediaman keluarga Zaidan di Mukhayyam Baru di barat An-Nuseirat telah dibom pesawat zionis.

3. Kebakaran berlaku di sebuah penempatan kecil 'Kibbutz Sha'ar Hanegev', Negev akibat serangan roket pejuang Palestin.

4. Briged Al-Qassam melancarkan 4 roket Sijjil 55 ke Bi'ir Sabi' dan serangan peluru mortar hawn ke atas jentera perang zionis di utara Semenanjung Gaza.

Sebelum roket tiba di Bi'ir Sabi', siren amaran telah berbunyi di lokasi serangan termasuk Nevatim, Sigiv, Shaloum, Mitar, dan Gilat yang berada di pertengahan Negev.

5. Hospital-hospital Israel di Tal Hashomer, Tel-Aviv dan Bilenson di Bitah Tekfa mengumumkan cemas sebagai persiapan menerima warga-warga zionis yang tercedera.

6. HAMAS: Kami akan tenggelamkan tentera penjajah dalam lumpur-lumpur Gaza.


Perkembangan terkini (114):

1. Siren kecemasan/amaran berbunyi waktu ini di Nerim dan Ain Thalitah, selatan tanah jajahan 1948.

2. Serumpun roket gugur di penempatan-penempatan Israel yang berada setentang dengan sempadan Semenanjung Gaza.

3. Siren di Eshkol berbunyi.

4. Saraya Al-Quds mengebom Kissufim dan pos tentera zionis yang dilengkapi CCTV dengan 13 roket 107 dan 3 peluru mortar hawn.

5. Saraya Al-Quds melancarkan 4 roket jenis 107 ke atas pos tentera zionis Dugit dan Bi'iri serta peluru mortar hawn ke atas Megan.


Perkembangan terkini (115):

1. Pejuang Alwiyah Naseer Salahuddin dan Briged Al-Qassam mengebom tanah rampasan 'Azata' dengan 7 roket jenis grad.

2. Briged Al-Qassam mengumumkan telah menembak tepat seorang tentera zionis di sekitar pos tentera zionis Ashkelon sebelah barat Beit Lahiya.

3. Sekumpulan pejuang Briged Al-Qassam bertempur dengan skuad khas zionis yang berlindung dalam sebuah rumah berdekatan pos tentera zionis Ashkelon, utara Beit Lahiya.

Pertempuran masih lagi berlaku.

4. Briged Al-Qassam mengebom Tel-Aviv dengan dua roket jenis M75.

5. Briged Al-Qassam mengebom Ashdod dengan 5 roket grad.

6. Media musuh: 5 roket telah dilancarkan menuju ke kawasan Gush Dan.

7. Briged Al-Qassam mengebom lokasi perkumpulan tentera zionis di utara Ummu An-Nasr dengan 3 peluru mortar.

8. Briged Al-Qassam meletupkan dua peledak pada jentera perang zionis di kawasan Abu Diyah sebelah timur daerah Bani Suheila, timur Khan Younis.

9. Siren kecemasan berbunyi di penempatan Netivot yang tidak jauh dari Gaza.

10. Sebuah kereta kebal zionis yang berada di Abu Rahmah, utara Beit Hanoun telah menjadi sasaran serangan peluru jenis P29 yang ditembak oleh Briged Al-Qassam.

Tembakan tepat ke sasaran, lalu musuh membalas dengan bedilan meriam dan peluru berasap sebelum berundur keluar.

JAM 11:10 MALAM, 18 JULAI WAKTU MALAYSIA. SEKUMPULAN PEJUANG BRIGADE AL-QASSAM MARA KE ARAH KERETA KEBAL ZIONIS YANG MENCEROBOH DI SEBELAH TIMUR KHAN YOUNIS LALU MELEKATKAN PELEDAK LETUPAN DI BADAN KERETA KEBAL SERTA MELETUPKANNYA. KESEMUA ANGGOTA BRIGED AL-QASSAM BERUNDUR DARI LOKASI DENGAN SELAMAT.


Perkembangan terkini (116):

1. YNET: Kebakaran berlaku di Petah Tikva yang terletak di sebelah utara Tel-Aviv apabila roket gugur di situ.

2. Penjajah mengumumkan dua peluru mortar hawn gugur di penempatan Eshkol.

3. Saraya Al-Quds melancarkan dua roket grad ke Ashdod.

4. Sumber hebrew:5 warga zionis cedera bilamana roket pejuang palestin gugur di Gan Yufna dan Ashdod.

5. Pesawat tempur zionis memusnahkan sebuah kediaman yang dimiliki keluarga Allee di Hayyu As-Sabrah, selatan bandar Gaza.

PADA JAM 12:40 PAGI WAKTU MALAYSIA, SEKUMPULAN PEJUANG BRIGED AL-QASSAM BERTEMPUR DENGAN SKUAD KHAS TENTERA ZIONIS BERLINDUNG DALAM SEBUAH KONTENA YANG BERADA DI SEBELAH BARAT POS TENTERA ASHKELON.

6. Sebuah kediaman yang dimiliki keluarga غبن di kawasan pusingan sebelah barat Beit Lahiya menjadi sasaran pengeboman zionis yang mengakibatkan kebakaran.

7. Seorang pemuda Muhammad Abu Saadah syahid dalam pengeboman di kawasan الزنة , timur Khan Younis.

8. Kementerian Kesihatan: pemuda berusia 23 tahun, Yusuf Ibrahim Hassan Al-Ustul menghembuskan nafas terakhir ekoran dari kecederaan yang dihadapinya.

9. SAFA: 5 cedera termasuk kanak-kanak selepas bedilan meriam terkena sebuah rumah di Al-Fukhara, timur Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza.


Perkembangan terkini (117):

1. Saraya Al-Quds mengebom bandar Ashdod dengan dua roket grad dan pos tentera Karem Abu Salem dengan dua roket jenis 107.

2. Siaran 10 Israel: Berbelas-belas warga zionis di Tel-Aviv mengalami panik dan ada yang tidak sedar diri akibat serangan-serangan roket yang terkini.

3. Briged Al-Qassam mengumumkan pejuangnya melancarkan 3 roket M75 ke Risyon LeTsiyon dan Holon.

Sebelum roket tiba, siren amaran sudah berbunyi di seluruh pelusuk Tel-Aviv pertengahan jajahan, turut berbunyi di Bi'ir Sabi', Ashdod, dan Ashkelon. Penjajah menceritakan bagaimana 4 roket telah dilancarkan menuju ke Tel-Aviv.

4. Siaran 10 Israel: Berhubung serangan hendap dari pejuang Palestin yang menyasarkan jentera perang di selatan Semenanjung Gaza mengakibatkan 3 orang tentera zionis cedera. Ada yang parah dan biasa.


Perkembangan terkini (118):

1. Zionis mengebom tanah pertanian di sekitar kilang Pioneer berdekatan stesen minyak Al-Khazindar, utara Gaza.

2. Pesawat tempur zionis menyerang pos tentera Palestin 'Badr' yang berada di sekitar kawasan Al-Mushtal, barat Gaza.

3. KEMASKINI: Sekitar jam 04:55 pagi, 19 Julai waktu Malaysia, laporan-laporan berita Palestin menukilkan tentang jentera perang rejim zionis yang diletupkan oleh pejuang Palestin.

Sebelum itu sudah dua buah kereta kebal zionis menjadi sasaran Briged Al-Qassam, kemudian pejuang Saraya Al-Quds pula meletupkan kereta kebal zionis di Beit Hanoun. Disebutkan berlaku kematian dan kecederaan di pihak musuh.


Perkembangan terkini (119):

1. Briged Al-Qassam melepaskan tembakan dan melancarkan roket RPG ke atas satu pasukan skuad khas zionis yang berlindung dalam sebuah rumah di kawasan الزنة , timur Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza. [Jam 11:40 pagi I Malaysia]


Perkembangan terkini (120):

1. Beberapa penduduk Palestin cedera dalam bedilan meriam zionis di kawasan الزنة di Bani Suheila, Khan Younis.

2. Dua serangan terbaru zionis ke atas tanah pertanian di Jalan An-Nafaq, Gaza.

3. Seorang pemuda, Rushdi Khaled Nasr, 24 menemui ajalnya ekoran dari kecederaan yang dialaminya malam semalam apabila rejim zionis mengebom sekumpulan penduduk.

4. Muhammad Jihad Al-Qura, 29 telah terkorban selepas mengalami pendarahan yang teruk dalam pengeboman zionis di timur Khan Younis.

5. Dua serangan terbaru ke atas daerah Abbasan, Khan Younis.


Perkembangan terkini (121):

SAKSI KEJADIAN BERKATA, "SERPIHAN KERETA KEBAL YANG DILETUPKAN OLEH PEJUANG AL-QASSAM BERSELERAK HINGGA KE PULUHAN METER DI SEKITAR TEMPAT KEJADIAN."

1. Briged Al-Qassam bertempur dengan skuad khas tentera zionis dalam sebuah rumah di kawasan الزنة . Pejuang Al-Qassam mengesahkan bahawa seorang tentera zionis terbunuh serta-merta di lokasi tempur. [laporan jam 02:20 petang I Malaysia]

2. Briged Al-Qassam melancarkan 5 roket grad ke Majdal.

Pada jam 12:15 tengahari tadi waktu Malaysia, Briged Al-Qassam dalam kenyataan rasminya menjelaskan bahawa pejuang-pejuang Al-Qassam telah menyerang 6 buah kereta kebal Merkava. Lokasi serangan di kawasan الزنة , timur Khan Younis.

Kereta kebal pertama diserang dengan RPG dan peledak letupan, lalu diikuti yang kedua selang dalam masa dua minit diletupkan dengan peledak.

Serangan ketiga menyasarkan Merkava dengan RPG dan peluru anti-kereta kebal dan yang keempat juga dengan RPG. Kemudian kereta kebal kelima menjadi sasaran RPG dan keenam pula dengan RPG dan peledak letupan.

Waktu yang sama, skuad khas tentera zionis yang berlindung dalam sebuah rumah menjadi sasaran peledak letupan yang dipasang oleh pejuang Briged Al-Qassam.


Perkembangan terkini (122):

PERANG - Hari ke 14.

Hingga saat ini, 351 penduduk Palestin telah syahid. Di antaranya, 83 orang dari kalangan kanak-kanak.

Jumlah yang cedera tidak kurang dari 2600 mangsa. 755 dari jumlah tersebut adalah kanak-kanak, 463 wanita, dan 107 golongan yang berusia.

Penjajah turut terjebak dalam 32 pembunuhan beramai-ramai termasuk ke atas keluarga dan sekumpulan penduduk.

Walaupun serangan darat dikatakan telah bermula secara terbatas untuk menyasarkan terowong-terowong bawah tanah di garisan sempadan sebelah timur, namun penjajah terus menggiatkan pengeboman sengit dari sudut udara dan laut mahupun darat.


Dua pucuk senapang M16 milik tentera rejim zionis yang telah dirampas oleh pejuang Briged Al-Qassam dalam satu misi di belakang garis sempadan pada 19 Julai 2014.

Dalam misi berkenaan, seramai 6 tentera zionis dibunuh dan beberapa lagi cedera apabila 3 buah jip dan pacuan empat roda yang dinaiki oleh tentera zionis diserang hendap. Jip keempat pula melarikan diri.

12 orang pejuang Briged Al-Qassam yang dipilih terlibat dalam misi itu di sebelah timur Gaza Tengah.


                                                     

BERIKUT ADALAH SEDIKIT FAKTA YANG PERLU KITA TAHU MENGENAI YAHUDI DAN AGENDA MEREKA :-
Oleh Johan Jaafar
Sumber : Berita Harian 23 Nov 2012

Pada tahun 2006, tentera Israel menyerang Lubnan. Di tengah kemarahan dunia terhadap Israel, bekas pegawai tinggi tenteranya, Ave Azrieli menulis di dalam akhbar International Herald Tribune tentang perlunya negara itu berubah sikap. Azrieli menggesa Israel menjadi sebahagian daripada ‘negara Asia Barat’, bukan sebuah pulau di tengah wilayah yang membenci dan mengasingkannya.

Menurut beliau, demi kelangsungan, Israel ‘harus menerima hakikat bahawa manusia di sekelilingnya bukan sahaja perlu dilihat sebagai musuh tetapi juga mereka yang harus hidup bersama-sama di dalam wilayah yang paling bermasalah di dunia.” Malah beliau mencadangkan agar Israel menghantar mesej yang jelas kepada dunia Arab, ‘bahawa kami menghormati kamu.’
Pandangan sedemikian tidak pernah dan tidak mungkin dipedulikan oleh pimpinan Israel. Banyak lagi sebenarnya ilmuwan dan pemikir berbangsa Yahudi yang tidak menyenangi dasar Israel dan fahaman Zionisme. Noam Chomsky, cendekiawan berbangsa Yahudi, yang juga ahli falsafah, tokoh sejarah dan ahli linguistik tersohor banyak menyuarakan kecaman beliau terhadap dasar Israel.


Israel hantar mesej pada Obama

Gaza in Crisis: Reflections on Israel’s War Against the Palestinians yang merupakan koleksi wawancara dan esei beliau yang terbit pada tahun 2010 amat relevan ditelaah pada masa ini. Dua buah bab di dalamnya, ‘The Ghettoization of Palestine’ dan ‘The Killing Fields of Gaza 2004-2009’ sangat penting dibaca hari ini.

Serangan ke atas Lubnan pada tahun 2006 tidak menguntungkan Israel. Pada tahun itu, dalam satu tinjauan ke atas rakyat negara-negara Kesatuan Eropah (EU) mendapati 59 peratus responden mengatakan dalam konteks mengacau keamanan dunia, Israel lebih berbahaya daripada Iran, Korea Selatan dan Pakistan.

Seperti biasa, Israel tidak akan menghormati sesiapa. Malah tidak memandang sebelah matapun pada bantahan dan kecaman 1.3 bilion umat Islam. Serangan ke atas Gaza yang bermula dua minggu lalu menunjukkan satu lagi contoh bagaimana Israel akan berbuat apa sahaja yang disukainya. Seperti biasa juga, alasan yang diberikan adalah demi ‘mempertahankan diri’. Tiada siapa yang menanyakan hak rakyat Palestin untuk hidup. Apakah dengan menyerang pejabat Perdana Menteri Palestin, Ismael Haniyeh dan membunuh dan Ahmad Jabari sebahagian daripada usaha mempertahankan diri?
Israel sebenarnya mahu menghantar mesej pada Presiden Barack Obama bahawa “kami tidak perlu mengikut cakap kamu.” Atau amaran pada Obama bahawa Israel tidak menghormati sesiapa dalam konteks menangani jiran-jirannya. Obama yang dilantik semula sebagai Presiden AS antara lain kerana sokongan lobi Yahudi yang kuat, tidak akan mengecam tindakan Israel. Pada waktu yang sama AS meminta Mesir menggunakan ‘pengaruhnya’ di rantau itu untuk menenangkan keadaan. Apakah pula ‘nasihat’ AS terhadap sekutunya, Israel?

Kebangkitan ‘Arab Spring’

Kali ini tindakan Israel membawa implikasi yang jauh lebih berbahaya. ‘Arab Spring’ telah memberikan nafas demokrasi baru di negara-negara Arab. Kemarahan anak-anak muda kali ini tidak mampu dibendung oleh kerajaan baru yang lebih demokratik dan terbuka. Kita semua tahu Palestin adalah punca utama kemarahan orang Islam terhadap Israel dan AS. Sikap radikal di kalangan anak-anak muda Islam dicetuskan sebahagian besarnya oleh isu Palestin.

Tidak ada seorangpun Presiden AS yang sehingga ini dapat menyelesaikan masalah Palestin. Harapan umat Islam pada Obama nampaknya terlalu tinggi. Kita semua tahu siapapun di Rumah Putih tidak akan mengubah dasar AS terhadap Israel. Nampaknya untuk empat tahun lagi, rakyat Palestin akan terus menderita. Sebahagian besar daripada mereka menjadi pelarian di negara orang – tanpa negara, tidak dikehendaki dan hanya menjadi statistik dalam bentuk jumlah pelarian. Selepas Obama? Keadaan mungkin lebih buruk. Jikalau Obama tidak dapat mengekang keganasan Israel, tiada siapa lagi yang boleh berbuat demikian.

Tidak lama dahulu seorang penulis sejarah berbangsa Yahudi menulis buku Hitler’s Willing Executioners: Ordinary Germans and the Holocaust. Menurut beliau, bukan Hitler dan anggota Parti Nazi sahaja yang bertanggungjawab ke atas pembunuhan kaum Yahudi sewaktu Perang Dunia Kedua. Rakyat Jerman seluruhnya ‘turut bertanggungjawab’.

Apakah agaknya teori beliau terhadap kekejaman kerajaan Israel hari ini terhadap rakyat Palestin? Tidakkah seluruh rakyat Israel sepatutnya ‘bertanggungjawab’? Bukankah mereka juga pada masa ini ‘willing executioners’ seperti juga tuduhan yang beliau lemparkan ke atas seluruh rakyat Jerman sewaktu pemerintahan Hitler? 

Artikel dimuatkan kembali di sini dari laman web Cloudfable atas persetujuan penulis dan pengendali web. Artikel asal boleh didapati di
http://cloudfable.com/2012/08/zionis-sebenar/


RAMAI dalam kalangan masyarakat yang menyamakan istilah Zionis dengan bangsa Yahudi dan negara Israel, namun hakikatnya ia berbeza walaupun masih mempunyai kaitan secara langsung. Istilah Zionis sebenarnya merujuk kepada satu gerakan yang mendukung idelogi penubuhan sebuah negara untuk bangsa Yahudi di negara Palestin. Penulis mengatakan istilah Zionis tidak merujuk bangsa Yahudi secara keseluruhannya kerana bersandarkan fakta yang mana tidak semua orang Yahudi mendukung fahaman Zionis ini. Istilah Zionis sebenarnya berasal dari perkataan zion yang mana merujuk kepada sebuah gunung di Jerussalem yang mana akhirnya membawa kepada makna Land of Israel.

Gerakan Zionis ini muncul secara nyata apabila tumbangnya kerajaan Islam Uthmaniyyah di Turki pada 29 Oktober 1923 hasil percaturan negara-negara kuasa dunia ketika itu. Ketika inilah dominan gerakan Zionisme mula menampakkan sifatnya. Biasanya kita hanya mengaitkan nama Kamal Al-Tarturk terhadap insiden ini, tetapi hakikatnya terdapat beberapa faktor yang lebih besar yang mendorong kepada kejatuhan kerajaan Islam ketika itu. Antara faktor-faktor utamanya ialah:

1. Faktor ekonomi

Kerajaan Uthmaniyyah menghadapi kesukaran membayar hutang kepada bank-bank di Eropah. Pinjaman ini diuruskan oleh pihak Perancis dan British dengan beberapa syarat-syarat tertentu dan akhirnya membawa kepada kehilangan wilayahnya kepada pihak Eropah. Kebanyakan negara islam merupakan jajahan takluk kerajaan Islam Uthmaniyyah ketika itu, termasuklah wilayah Palestin.

2. Arab Revolt 1916

Kebangkitan semangat nasionalis dalam kalangan masyarakat Arab telah mewujudkan satu usaha untuk memisahkan negara Arab daripada kawalan kerajaan Islam Uthmaniyyah. Gerakan ini mendapat sokongan yang kuat daripada pihak penjajah secara rahsia. Pihak British memainkan peranannya dengan cukup baik apabila menyedari terdapat sentimen anti-Uthmaniyyah dalam kalangan masyarakat arab. Arab Saudi dilihat sebagai satu peluang yang baik untuk pihak British memulakan gerakan pemisahan apabila berlakunya ‘exchanged corresponde‘ oleh sherif Makkah iaitu Hussein Ibn Ali dengan McMahon selaku Pesuruhjaya Tinggi United Kingdom di Mesir.

3. Perjanjian Sykes-Picot 1916

Perjanjian rahsia ini berlaku di antara pihak Perancis, Russia dan British pada 16 Mei 1916 dengan jangkaan bahawa Kerajaan Islam Uthmaniyyah akan tumbang. Perjanjian ini membahagikan kawasan tanah arab kepada beberapa kek wilayah. Pihak British dibenarkan untuk menguasai wilayah Trans-Jordan, Perancis menguasai Turki, utara Iraq, Lubnan dan Syria manakala Russia menguasai Konstantine, selat Turki dan wilayah Uthmaniah Armani. Palestin pada awalnya dijadikan wilayah antarabangsa namun akhirnya jatuh ke tangan British. Setelah wilayah Palestin jatuh ke tangan British, maka bermulalah kemasukkan ‘Jewish People‘ ke dalam negara Palestin secara terancang. Walaupun pada awalnya ramai dalam kalangan masyarakat Yahudi di serata dunia tidak yakin, namun akhirnya akur apabila berlaku pembunuhan beramai-ramai oleh pihak Nazi Jerman terhadap kaum Yahudi di Eropah. Balfour Declaration Mandate dilaksanakan bagi memberikan pihak British mandat:
His Majesty’s Government view with favour the establishment in Palestine of a national home for the jewish people, and will use their best endeavour to facilitate the achievement of this object, it being clearly understood that nothing shall be done which may prejudice the civil and religious right of existing non-Jewish communities in Palestine, or the right and political status enjoyed by Jews in any other country.”

Sejarah Awal Gerakan Zionis

Nama tokoh Yahudi selaku Pioneers gerakan Zionis seperti Theodore Herzl (1860-1904) pastinya dikenali ramai, namun hakikatnya ia telah dipelopori sejak ratusan tahun lalu oleh tokoh seperti Shabbetai Zvi (1626-1676), Judah Alkalai (1798-1878), Moses Hess (1812-1875), dan Leo Pinsker (1821-1871). Gerakan Zionis telah dilancarkan oleh Theodore Herzl pada tahun 1897 dan diperakui dalam ‘World Zionist Congress’ di Basle pada 27-29 Ogos 1897. Gerakan ini telah menjadi satu usaha di peringkat global untuk mewujudkan sebuah negara Israel di Palestin dan seterusnya mendapatkan sokongan kepada kewujudannya. Herzl mewujudkan hubungan diplomatik yang kuat bagi mendapatkan sokongan kuasa besar ketika itu dan memujuk British untuk terlibat sama dalam Jewish Project.

Sebenarnya, negara Palestin merupakan bukan pilihan utama sebagai tempat penubuhan negara Yahudi, tetapi Herzl memilih sebuah negara di Afrika iaitu Uganda sebagai pilihannya namun ditolak sewaktu Second Zionist Conference. Pada tahun 1898 sewaktu lawatannya ke Palestin, dia tidak merasa berminat dengan Palestin kerana negara Palestin ketika itu kotor dan telah berlaku pencemaran. Akhirnya, untuk mengekalkan strategi agar terus berkuasa, Herzl bersetuju memilih Palestin sebagai pilihan penubuhan negara Israel. Antara usaha yang dilakukan oleh Herzl adalah menawarkan bantuan kewangan kepada Sultan Abdul Hamid (Kerajaan Uthmaniyyah) sebagai pertukaran kepada kewujudan negara Israel di Palestin, namun Sultan Abdul Hamid mengambil keputusan untuk menolak cadangan itu. British mengambil alih Zionist Project apabila World Zionist Organization tajaan Herzl gagal mencapai kejayaan yang besar dan akhirnya British berjaya mendapatkan negara Palestin pada september 1918.

Semasa kekuasaan British di Palestin (1918-1948), pintu negara Palestin telah dibuka dengan seluas-luasnya untuk menerima kemasukan pelarian Yahudi dari seluruh dunia. Bilangan penduduk Yahudi meningkat secara mendadak dari 55 000 orang (1918) kepada 646 00 orang (1948). Selepas perang Dunia ke-2 dan penubuhan negara Israel di Palestin, pihak Zionis mengalami kesukaran untuk memujuk lebih ramai bangsa Yahudi masuk ke dalam Palestin. Jika hal ini berterusan, negara Israel akan mengalami masalah dari segi demografi penduduk apabila rakyat asal Palestin berjumlah jutaan orang. Namun peristiwa Holocaust yang berlaku di Eropah seakan satu konspirasi untuk kembali memaksa bangsa Yahudi di Eropah kembali memikirkan semula perpindahan mereka ke Palestin.

Kristian Zionis

Mungkin istilah ini sesuatu yang baru dan asing, hakikatnya ia merupakan tulang belakang yang banyak membantu penubuhan dan seterusnya mengekalkan negara Israel di bumi Palestin. Kristian Zionism ini boleh diertikan sebagai penganut Kristian yang menyokong kepulangan bangsa Yahudi ke wilayah Palestin mengikut ramalan Bible. Ia merupakan satu kepercayaan dalam kalangan sebahagian penganut agama Kristian yang mana mempercayai kedatangan Messiah ke bumi dan pemerintahannya sebagai Raja. Kristian Zionis menafsirkan Torah dan New Testament sebagai ramalan masa hadapan bagaimana dunia ini berakhir dengan kedatangan Jesus dari syurga yang akan memerintah dunia. Kewujudan negara Israel dianggap sebagai titik pusat terhadap visi mereka itu. Merujuk kepada risalah yang dikeluarkan oleh Prebyterian Church (AS), golongan Kristian Zionis ini mengaitkan tafsiran literal Genesis 12:3 adalah merujuk kepada Israel iaitu, “I will bless those who bless you, and the one curses you will curse.

Sokongan golongan ini bukan baru, tetapi bermula seawal tahun 1880 apabila William Hechler membentuk satu komuniti Kristian Zionis untuk membantu pemindahan bangsa Yahudi Rusia ke Palestin. Beberapa tahun kemudian, dia berkawan dengan Theodor Herzl selepas membaca buku Herzl yang bertajuk The Jewish State dan turut membantu meningkatkan sokongan terhadap gerakan Zionism. Pada tahun 1980, Jerry Falwell iaitu pengasas Moral Majority (gerakan pro-Zionism) berkata tentang negara Israel, “I firmly believe God has blessed America because America has blessed the Jew. If this nation wants her fields to remain white with grain, her scientific achievements to remain notable, and her freedom to remain intact, America must continue to stand with Israel.
Melalui kerja-kerja kebajikan, sokongan politik dan bantuan kewangan kepada Israel, Kristian Zionis telah menunjukkan bahawa mereka adalah seteru terbaik kepada kewujudan negara Israel. Terdapat beberapa contoh yang membuktikan fakta ini, antaranya ialah; Pastor John Hagee telah berjaya memungut USD 4.7 Million untuk disalurkan kepada United Jewish Communities, Pat Robertsons daripada Christian Broadcasting Network telah mendermakan ratusan ribu dolar untuk membantu Yahudi diseluruh dunia untuk berpindah ke Israel. Dalam konteks semasa, kita dapat melihat sokongan kerajaan Amerika Syarikat dan barat secara amnya terhadap negara Israel dengan pemberian bantuan kewangan berbillion dollar dan sokongan ketenteraan atas alasan keselamatan.

Naturei Karta

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tidak semua Yahudi adalah Zionis dan begitu juga sebaliknya. Kewujudan kumpulan Neturei Karta (The Guardians of The City) telah membuktikan kebenaran fakta ini. Menurut kefahaman mereka, gerakan Zionis dan penubuhan negara Israel adalah bertujuan untuk merosakkan agama Yahudi. Mereka juga mendakwa gerakan Zionism tidak sesekali mewakili bangsa Yahudi secara keseluruhan dan mereka yang berpegang kepada fahaman Zionis ini dianggap kafir oleh mereka. Gerakan ini diasaskan di Jerusalem, Palestin pada tahun 1938 hasil dari serpihan pecahan kumpulan Agusdas Yisroel. Agusda Yisroel pada awalnya wujud menentang aliran Zionism, tetapi akhirnya mula melemahkan pegangnya apabila ramai dalam kalangan pengikutnya mulai terpengaruh dengan gerakan Zionisme. Masalah ini berlarutan apabila Rabbi Cook the Elder mengeluarkan fatwa wajib bagi bangsa Yahudi seluruh dunia menyokong gerakan Zionism berdasarkan tafsiran semula Talmud. Bagi mereka yang masih berpegang teguh pada kepercayaan asal dan meneruskan penentangan terhadap Zionis, mereka menyisihkan diri daripada kumpulan Agusdas Yisroel dan membentuk Neturei Karta.

Antara perbezaan yang ketara di antara Neturei Karta dengan golongan Zionis adalah sikap mereka terhadap isu negara Israel di Palestin. Kumpulan Neturei Karta sama sekali menentang pembinaan negara Israel (Erez Yizrael) kerana beranggapan bahawa ini hak Tuhan mereka untuk menentukannya, apatah lagi pembinaan negara Erez Yizrael menumpahkan banyak darah serta mengambil hak orang lain. Mereka berpegang pada apa yang disebut di dalam Tenach, “not with armed force and not with power, but in My spirit says the Lord of Hosts.” Mereka sebenarnya yakin terhadap kedatangan Messiah yang telah dijanjikan Tuhan untuk pulang bersama ke Palestin dan hidup aman dan harmoni dengan penduduk lain dalam keadaan beriman kepada Tuhan. Sesuatu yang menarik untuk dikongsi bersama, terdapat kisah Messiah dalam versi agama Kristian, Yahudi dan juga Islam, namun apakah kebenaran disebalik cerita Messiah ini dari sudut Islam?

Sesuatu yang menarik untuk dikongsikan, kumpulan ini bukan hanya tidak mengiktiraf gerakan Zionism, mereka banyak mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang menyatakan kerelaan mereka untuk bernaung di bawah kerajaan Islam berbanding di bawah pemerintahan Zionis. Kenyataan ini dibuat di dalam akhbar-akhbar mereka sejak dari tahun 1944 lagi. Mereka juga sering kali mengeluarkan kenyataan-kenyataan mengutuk kerajaan Israel dan sering kali menggantung bendera Israel separa tiang apabila tiba hari sambutan kebangsaan penubuhan negara Israel yang dilakukan pada setiap tahun. Kenyataan paling berani yang pernah dikeluarkan oleh mereka adalah mengenai kesediaan mereka untuk hidup bersama-sama kaum Muslimin di dalam sebuah negara Islam Palestin. Hal ini telah mendatangkan tindak balas yang negatif oleh pihak Zionis apabila penempatan mereka di Mea Sherim telah dikacau dan dihuru-harakan oleh rejim Zionis. Akhirnya, mereka mengambil keputusan untuk keluar berhijrah meninggalkan wilayah Palestin.

Gerakan Neturei Karta kini telah mempunyai 60 000 keahlian di serata dunia dan berpusat di Brooklyn, AS. Mereka juga sering berhubung dengan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) untuk menyuarakan pandangan-pandangan mereka terhadap isu Palestin dan menggesa PBB agar tidak mengiktiraf kewujudan negara Israel. Usaha mereka juga meliputi masyarakat antarabangsa apabila ia menyeru masyarakat dunia agar tidak mengiktiraf kewujudan negara Israel dan ia perlu digantikan dengan negara Palestin yang merdeka.

Terdapat juga segelintir golongan Yahudi yang merasa tidak selesa dengan gerakan Zionis terutamanya Christian Zionist. Mereka merasa tidak selesa disebabkan oleh beberapa isu seperti Christian replacement theology, evangelical proselytizing dan hal-hal berkaitan dengan isu politik domestik. Mereka juga merasakan bahawa Kristian Zionis adalah lebih konservatif terhadap isu di Palestin lebih daripada orang Yahudi sendiri. Apabila kerajaan Israel memberi sebahagian kawasan Israel kepada penduduk Palestin, berlaku kritikan yang hebat daripada golongan Kristian Zionis. Golongan Kristian Zionis beranggapan bahawa negara Israel adalah pemberian kepada bangsa Yahudi oleh Tuhan. Pat Robertson menyatakan bahawa, “It’s an absolute disaster…I don’t think the holy God is going to be happy about someone giving up his land.” Dia juga mendakwa bekas Perdana Menteri Israel, Ariel Sharon jatuh sakit adalah sebagai balasan kerana menyerahkan sebahagian Israel kepada rakyat Palestin.

Kesimpulan

Isu yang melibatkan negara Palestin bukan membabitkan pertempuran di antara umat islam dengan bangsa Yahudi semata, hakikatnya jika isu ini dinilai dari kaca mata yang lebih luas, umat Islam sebenarnya berhadapan dengan hampir keseluruhan kuasa besar dunia yang menganuti akidah Zionis. Usaha untuk melahirkan kembali tokoh pahlawan Islam sehebat Sallehudin Al-Ayubi hasil usaha tajdid oleh Imam Al-Ghazali bukan mampu untuk direalisasikan dalam masa puluhan tahun, bahkan ia mungkin mengambil masa ratusan tahun. Kewujudan negara haram Israel moden masih boleh dianggap terlalu baru, sejarah telah membuktikan hal ini. Usaha menyedarkan umat islam tentang hakikat pertempuran yang sedang berlaku di antara ideologi Zionisme (terutamanya Kristian Zionis) dengan agama Islam perlu dicanangkan secara meluas. Suka juga untuk penulis ingatkan, usahlah kita terlalu mendabik dada dengan sejumlah besar bantuan kewangan yang disumbangkan saban tahun kepada rakyat Palestin, kerana belum pasti sumbangan kita itu sampai ke kumpulan sasaran. Di sekeliling bumi Palestin, ramainya jasad Islam yang mati jiwanya namun Zionis mindanya kerana sentiasa ingin memenuhi kantong poket dengan darah saudaranya! 

Oleh: Ku Seman Ku Husain
Di salin dari http://utusan.com.my/utusan/Sastera/20120729/sa_02/Rahsia-kehebatan-Yahudi


BARANGKALI sebahagian besar daripada kita melihat konflik di Asia Barat antara Israel dan Palestin dengan penuh persoalan; kenapa Israel kuat dan sukar ditewaskan? Israel kini menjadi satu-satunya negara Yahudi selepas merampas daripada Palestin tahun 1948.
Israel yang saiznya jauh lebih kecil berbanding negara-negara dunia Arab. Tetapi sejak 1948 hingga kini Israel terus kuat, apa lagi dengan sokongan padu oleh Amerika Syarikat (AS). Maka kita pun berkata, Yahudi di Israel hebat kerana diberi perlindungan oleh AS.

Melihat Yahudi di Israel dalam penguasaan politik di Asia Barat sebenarnya berbeza dengan melihat kejayaan dan penguasaan Yahudi di peringkat global. Yahudi pada relatifnya tidak ramai. Tetapi Yahudi muncul sebagai bangsa yang berkuasa daripada sudut ekonomi dan teknologi.

Buku Mengapa Yahudi Berprestasi ini membawa kita menyusuri banyak hujah yang menyuraikan persoalan tersebut. Suatu yang penting dimuatkan dalam buku ini ialah sikap orang Yahudi yang berkerja keras dan sentiasa berazam menguasai ilmu setinggi yang mungkin. Dengan ilmu Yahudi boleh menguasai dunia.

Satu hakikat yang kita tidak dapat menolaknya ialah Yahudi didokong oleh warga yang patriotik terhadap bangsanya. Sebelum ini buku The Jews Contribution to the 20th Century susunan Alan Symons telah menyenaraikan 1,000 tokoh Yahudi di pelbagai bidang. Dari korporat, sastera, filem dan falsafah, semuanya dikuasai oleh tokoh berbangsa Yahudi. Bangsa lain tidak begitu beriltizam untuk memperjuangkan bangsanya.

Pengalaman pahit pada era Nazi pimpinan Hitler adalah cetusan kebangkitan Yahudi abad ke-20. Jumlah 1,000 tokoh dalam senarai Symons ini datangnya dari 40 buah negara di dunia. Pada akhir abad ke-20, Spielberg diangkat sebagai wira apabila menghasilkan filem Schindler's List. Filem ini mengingatkan kekejaman terhadap Yahudi semasa Perang Dunia Kedua di Jerman.

Penulis buku Mengapa Yahudi Berprestasi pula sangat realistik apabila menyenaraikan sekian banyak tokoh Yahudi dalam pelbagai bidang yang seterusnya menguasai dunia. Tokoh-tokoh ini bukan melalui jalan singkat tetapi berkerja keras selain tidak berpecah belah seperti banyak bangsa lain yang kemudiannya melemahkan bangsa tersebut. Tetapi Yahudi bersatu dan saling membantu demi bangsanya.

Yahudi tidak seperti bangsa-bangsa lain yang sangat kemaruk dengan politik kononnya boleh membantu bangsa. Tetapi politik sebenarnya bergantung kepada kuasa ekonomi yang dipegang oleh Yahudi. Di AS misalnya, biar siapa pun yang dipilih menjadi Presiden, yang menentukan haluannya ialah Yahudi. Sebab itu Barack Obama semasa berkempen dan semasa baru menjadi Presiden memperlihatkan dasarnya mendekati dunia Islam.

Tetapi lihatlah apa yang berlaku sekarang? Obama tidak boleh mengubah dasar yang ditentukan Yahudi sesuka hati. Akhirnya Obama juga seperti Bush yang berhasrat menyerang Iran sebabnya Iran satu-satunya negara di dunia Islam yang memberi masalah kepada Yahudi di Israel.

Menurut buku ini, pengalaman hidup yang pahit serta kemampuan mendepani pelbagai tentangan telah membawa kepada satu hipotesis bahawa Yahudi bertahan kerana mahu terus hidup. Mereka seakan-akan terus hidup dalam suasana terancam dan ini telah mempengaruhi psikologi sense of competition. Ini menjadikan mereka sentiasa waspada, proaktif dan kuat dalam semua bidang.
Dengan bermodalkan kemampuan untuk terus hidup dalam setiap pentas sejarah telah dijadikan fakta keunggulan bangsa untuk terus meraih kejayaan.

Yahudi memang berkiblatkan wang kerana wang adalah kuasa. Tetapi mereka tidak ada jalan pintas untuk mendapat wang kecuali berkerja keras dan berfikiran cerdas. Yahudi telah lama mengalihkan sesuatu yang negatif menjadi positif. Misalnya pada setiap tragedi yang menyakitkan dilihat sudut positif sebagai pendorong mendepani tentangan.

Bayangkan, majalah Forbes telah mencatatkan 400 orang terkaya di dunia setakat ini di mana 45 peratus daripadanya adalah Yahudi padahal populasi Yahudi hanya dua peratus daripada penduduk Amerika Syarikat. Selain itu 20 peratus profesor yang mengajar di universiti ulung di AS adalah Yahudi, 40 peratus syarikat perundangan di bandar raya New York dan Washington dimiliki oleh Yahudi.

Di dunia ini ada bangsa yang besar pun boleh terpecah dua atau tiga kerana berbeza fahaman politik biarpun satu agama. Akhirnya bangsa lain yang lebih kecil tetapi bersatu telah menguasai ekonomi. Tetapi perpecahan begini tidak berlaku kalangan Yahudi kerana mereka sedar dengan jumlah yang kecil tetapi mempunyai otak (kebijaksanaan) yang besar, mereka boleh berkuasa.

Untuk mendapatkan otak yang besar Yahudi terpaksa berusaha berlipat ganda sebagai golongan minoriti khususnya di AS. Sebenarnya untuk duduk sebagai orang nombor satu mengepalai syarikat gergasi di AS bukanlah mudah. Tetapi Yahudi boleh melakukannya kerana kesatuan dan sangat yakin dengan bangsanya.

Maka kita tidak perlulah menjadi panik apabila dikaitkan dengan Yahudi. Ini kerana jaringan Yahudi berada di sekeliling kita dan kita pula memanfaatkan mereka, setidak-tidaknya barangan yang ada pertalian dengan Yahudi. Kenapa kita tidak mencontohi Yahudi sebagai bangsa yang bersatu, berkerja keras dan sentiasa sanggup mendepani tentangan. Sebabnya itulah kunci mengapa Yahudi berprestasi tinggi di seluruh dunia.  

Sumber Utusan Malaysia 30 Julai 2012
BAITULMAQDIS 30 Julai - Calon Presiden Amerika Syarikat (AS) dari Parti Republikan, Mitt Romney semalam mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.
Tindakan beliau itu adalah satu sokongan pemilikan ke atas wilayah yang diduduki oleh rejim Zionis walaupun ia tidak pernah diiktiraf oleh masyarakat antarabangsa.

"Ia adalah satu pengalaman bermakna berada di Baitulmaqdis, ibu negara Israel," ucap Romney ketika berada di sini, sempena lawatannya ke Israel, semalam, menjelang pilihan raya AS November ini.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu berterima kasih kepada beliau dan menyifatkannya sebagai kenyataan sokongan yang paling lantang dan hubungan persahabatan dengan Israel.

"Hari ini penduduk di bandar ini memperingati kemusnahan kota suci ini beribu-ribu tahun lalu. Apa yang anda lihat kini, ia telah dibina semula oleh orang Yahudi, kemudiannya dibuka kepada ketiga-tiga agama besar dan berubah menjadi bandar yang bersemangat serta sibuk.

"Seperti yang anda katakan iaitu Baitulmaqdis adalah ibu negara Israel, bandar ini akan terus menjadi ibu negara penduduk Yahudi," katanya sejurus selepas tamatnya upacara Tisha B'Av.
Status Baitulmaqdis adalah isu utama dalam konflik Israel-Palestin selepas rejim Zionis menjajah sebahagian besar bahagian timur Arab ketika perang 1967 dan mendakwa bandar yang terbahagi dua itu sebagai 'ibu negaranya'.

Namun, Palestin mahu Baitulmaqdis menjadi ibu negaranya serta menentang usaha Israel memperluaskan kedaulatan mereka di bandar itu dan masyarakat antarabangsa termasuk AS, turut tidak secara rasmi mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel kerana konflik yang masih berterusan.

Semalam, Romney turut mengiktiraf hak Israel untuk mempertahankan diri dan berjanji akan 'menghormati' tindakan ketenteraan rejim Zionis itu ke atas kemudahan nuklear Iran.
"Menghalang Iran daripada menjadi negara kuasa nuklear 'perlu menjadi matlamat utama keselamatan kebangsaan," katanya. - AFP/dpa

Oleh Dr. Maszlee Malik

Rencana ini dipetik dari laman web Palestinkini.info dengan judul
"Anti Semitik: Jerat yang Terbuka Untuk Semua"


PADA bulan Oktober tahun2004), Presiden AS, Goerge W. Bush Jr. telah menandatangi satu undang-undang untuk mensabitkan kesalahan mana-mana pihak yang terlibat dengan tindakan "Anti-Semitik" di seluruh dunia. Di pihak yang lain pula, Setiusaha Agung PBB juga telah menyokong tindakan AS itu dengan komentarnya: "Setiap individu Yahudi di serata dunia sepatutnya merasakan PBB sentiasa bersama mereka".

Perkembangan ini merupakan sesuatu yang amat menakutkan dunia. Ianya meletakkan semua pihak di seluruh dunia di dalam bahaya. Setiap individu di serata dunia adalah potensi untuk menjadi pesalah jenayah Anti-Semitik yang bukan hanya dikuat kuasakan oleh AS, malah juga PBB. Undang-undang ini membawa maksud:
Jika anda mengkritik keganasan dan kezaliman rejim Zionis Israel, maka anda adalah Anti-Semitik, dan anda bersalah! Jika anda menyokong tindakan para pejuang Palestin menentang tentera Zionis yang mengganas, anda adalah Anti-Semitik! Jika anda mengatakan rejim Zionis adalah pengganas dan penjajah bumi Palestin, anda adalah Anti-Semitik!
Jika anda mengutuk serangan tentera Zionis ke atas orang awam Palestin di Gaza, Jenin, Rafah, Nablus dan di mana-mana bumi Palestin, anda adalah Anti-Semitik!

Jika anda mengecam tembok pemisah di Tebing Barat, anda juga Anti-Semitik!
Jika anda menulis sesuatu yang mendedahkan kezaliman rejim Zionis, anda adalah Anti-Semitik!
Jika anda bersimpati terhadap anak-anak, wanita dan juga keseluruhan rakyat Palestin yang telah kehilangan nyawa, rumah, tanah dan Negara mereka, anda adalah Anti-Semitik!
Jika anda menolak cadangan pelan damai anjuran Zionis yang lebih merupakan lakonan mereka untuk melaga-lagakan di antara rakyat Palestin, anda adalah Anti-Semitik!
Jika anda mendedahkan kepalsuan dakwaan-dakwaan Zionis terhadap sejarah lampau mereka, anda adalah Anti-Semitik!
Jika anda mengutuk tindakan Zionis satu hari nanti merobohkan Masjid al-Aqsa, anda adalah Anti-Semitik!

Begitulah bahayanya jerangkap yang terbuka menanti semua orang dari seluruh dunia untuk dihukum dan dilabelkan sebagai penjenayah setaraf dengan Hitler semata-mata kerana mempertahankan keganasan dan kejahatan sekumpulan manusia beraqidah Zionis di dalam millennium yang baru ini.
Peranchis, walau bagaimanapun telah mendahului AS dalam perkara ini semenjak tahun 1990 lagi. Mereka telah pun mempunyai undang-undang yang dikenali sebagai "Undang-undang Fabious Jasbou" yang meletakkan sesiapa sahaja yang menafikan bahawa Kum Yahudi pernah dibakar oleh Hitler.

Antara manusia yang telah menjadi mangsa undang-undang draconian tersebut ialah pemikir Islam berbangsa Perancis, iatu Dr. Roger Graudy. Beliau telah dipenjarakan pada tahun 1998 kerana kajiannya yang mendedahkan kepalsuan dakwaan bahawa 6 juta kaum Yahudi telah dibakar oleh Hitler di dalam bukunya "Dongeng Institut Politik Israel". Antara kandungan di dalam bukunya itu ialah pertikaiannya terhadap jumlah enam juta itu dengan komentarnya: "Bagaimana mungkin enam juta Yahudi telah dibunuh oleh Hitler sedangkan jumlah keseluruhan orang Yahudi di Eropah tidak pun sampai tiga juta orang".

Selepas sahaja buku tersebut berada di pasaran, lobi Yahudi di Peranchis telah mendakwanya di mahkamah yang kemudiannya mendapati beliau bersalah. Oleh kerana ?jenayah?nya itu, beliau dijatuhkan hukuman penjara sembilan bulan, disamping dikenakan denda yang tinggi dan bukunya diharamkan dari pasaran Peranchis. Kejayaan lobi Yahudi di Peranchis itu telah menjadi amaran kepada setiap pemikir, penulis, pengkaji dan juga pakar analisis politik di seluruh Eropah agar mereka sentiasa berhati-hati dan tidak sewenang-wenangnya menyentuh apa-apa yang berkaitan dengan pihak Yahudi dan Zionis.

Lobi Yahudi tidak terhenti setakat itu sahaja, hukuman ke atas Garudy itu telah menyebabkan banyak kajian-kajian dan buku-buku lain digam, diharamkan dan ditarik dari toko-toko buku dan perpustakaan-perpustakaan di seluruh Eropah. Semuanya hanya kerana apa yang dinamakan sebagai ?Jenayah Anti-Semitik?. Malah ruang `Anti Semitik tersebut pun tiada sempadannya. Jika dahulunya ianya ditafsir sebagai segala tindakan berbau perkauman ke atas bangsa Yahudi yang pernah menjadi mangsa kekejaman Hitler kerana dasar "Eugenic"nya dan juga jenayah "Holocaust". Kini ianya menjadi sesuatu yang tidak bersempadan. Apa sahaja kritikan, kutukan, kenyataan yang tidak selari dengan politik Zionis adalah Anti-Semitik. Malah apa sahaja usaha untuk menyentuh walaupun sedikit dari polisi Zionis di Negara haram Israel, walaupun ianya bertentangan dengan kemanusiaan dan juga undang-undang antarabangsa juga dikategorikan sebagai Anti-Semitik.

Di Jerman pula, lobi Zionis di bawah bayangan undang-undang Anti-Semitik juga telah berjaya menyebabkan seorang ahli Parlimennya telah dilucutkan jawatannya di atas tuduhan Anti-Semitik. Ini menunjukkan lobi Zionis dengan senjata Anti-Semitiknya bukan hanya menguasai bidang undang-undang, malah turut mempunyai pengaruh ke atas bidang politik di Eropah.

Mereka jugalah yang telah melakukan kempen besar-besaran di serata dunia mengutuk kenyataan mantan Perdana menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Muhammad yang pernah mengatakan bahawa kaum Yahudi menguasai dunia melalui proksi-proksi mereka. Cuma beliau bernasib baik kerana tidak membuat kenyataan tersebut di mana-mana Negara yang mempunyai lobi Zionis yang kuat. Jika tidak sudah tentu tindakan undang-undang akan dikenakan ke atasnya.

Lobi ini juga telah membawa puaka sentiment Anti-Semitik ini ke seluruh dunia di dalam bidang media. Di Timur Tengah pula, seorang pengarang akhbar terkenal berbahasa Arab pernah didakwa di mahkamah Peranchis di atas dakwaan Anti-Semitik semata-mata kerana beliau membenarkan sebuah artikel yang mereka kategorikan sebagai Anti-Semitik. Di Mesir pula, duta AS dan duta Israel telah berjaya mengenakan tekanan ke atas pengarang sebuah akhbar tabloid di Kaherah yang akhirnya menyebabkan beliau dipecat kerana membenarkan sebuah artikel yang dikategorikan sebagai Anti-Semitik disiarkan di akhbar tersebut. Penulis artikel itu juga telah diharamkan dari menyumbangkan tulisannya kepada akhbar tersebut.

Di Peranchis, televisyen satelit al-Manar juga telah diharamkan dari disiarkan di Peranchis di atas dakwaan yang sama. Di AS pula, al-manar pula telah dikategorikan sebagai media propaganda pengganas dan dimasukkan ke dalam senarai pertubuhan pengganas CIA. Begitu hebatnya lobi Zionis di serata dunia, dan betapa gigihnya mereka melakukan onar secara global.

Hakikatnya kita semua terdedah kepada kebuasan lobi Zionis bersenjatakan sentimen Anti-Semitik ini. Dengan senjata tersebut, pihak Zionis dan AS bermaharajalela mencabul segala hak asasi manusia, samada ianya hak bersuara, hak mengeluarkan pendapat, hak akademik dan juga hak untuk mempertahankan diri. Segala medium, dari percetakan, media, akademik, undang-undang, politik dan apa-apa sahaja yang wujud adalah terdedah untuk dimanipulasi oleh golongan ini menggunakan sentiment Anti-Semitik. Akhirnya mereka menjadi kebal dan bebas melakukan apa sahaja di serata dunia, terutamanya di Palestin, kerana undang-undang Anti-Semitik menjadi tangkal kebal mereka.
Tanpa disedari oleh ramai pemonopolian mereka terhadap gelaran Semitik ini telah berjaya menipu masyarakat dunia bahawa mereka sahajalah yang layak menjadi keturunan Semitik. Sedangkan pada hakikatnya sejarah, kajian akademik dan juga ilmu Antropologi telah berijmak bahawa bangsa Arab juga merupakan bangsa Semit. Sayangnya, jika fakta ini cuba dikemukan, pastinya pembawanya akan disabitkan kesalah di bawah undang-undang Anti-Semitik kerana menghina kaum Yahudi dengan meletakkan mereka setaraf dengan bangsa Arab!

Apa yang berlaku ini benar-benar perlu diberikan perhatian kepada setiap golongan yang mempunyai kesedaran tentang bahayanya projek Zionis kepada masyarakat dunia dan masyarakat Islam khususnya. Jika mereka bercita-cita untuk menghentikan kegilaan Zionis, mereka perlu terlebih dahulu melepasi pagar berduri yang bernama ?Anti-Semitik? yang telah berjaya mencederakan banyak mangsanya. 

Oleh Amran Zakaria

2012/03/25
Berita Harian ( http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Yahudibangsapalingangkuh/Article/index_html)

ABDULLAH bin Salam atau nama sebenarnya Hushain bin Salam bin Harits, pemimpin Yahudi di Madinah membuat pendedahan kepada Rasulullah SAW siapakah sebenarnya kaum Yahudi itu. Katanya: “Wahai Rasulullah! Kaum Yahudi adalah puak paling kuat berdusta. Mereka jika tahu aku menganut Islam, mereka akan menuduhku bukan-bukan. Sembunyikanlah aku di sisi engkau dan hantarlah orang bertanya pendapat mereka mengenai aku.”

Maka Rasulullah SAW menyembunyikan Abdullah Salam lantas menghantar orang untuk memanggil golongan Yahudi yang kemudiannya menemui Baginda. Rasulullah bertanya mereka: “Apakah kedudukan Abdullah bin Salam pada pandangan kalian?” Jawab mereka: “Dia terbaik daripada kalangan kami, anak orang terbaik. Pemimpin, anak pemimpin kami. Ulama, anak ulama kami”.
Rasulullah SAW bertanya mereka lagi: “Jika dia menganut Islam kalian akan turut menyertainya (menganut Islam)?” Jawab mereka: “Tuhan lindunginya daripada perkara berkenaan.”
Rasulullah kemudian meminta Abdullah bin Salam keluar memberitahu kumpulan Yahudi itu. Abdullah keluar dan menyatakan dengan penuh yakin: “Aku menyaksikan tiada Ilah melainkan Allah dan Muhammad itu Rasulullah”.

Lantas golongan Yahudi berkata: “Dialah orang paling jahat dalam kalangan kami, anak orang paling jahat. Orang paling jahil dalam kalangan kami dan anak orang paling jahil”. Kata Abdullah bin Salam kepada Rasulullah: “Aku sudah beritahu wahai Rasulullah, Yahudi adalah kaum yang kuat berdusta (Riwayat Ahmad dan Al-Bukhari).

Pendedahan itu memudahkan kita untuk mengenal siapa Yahudi yang begitu kontroversi kepada sebilangan kita hari ini. Memang tidak dinafikan bangsa Yahudi asalnya daripada keturunan mulia apabila dikaitkan dengan Nabi dan Rasul yang dibangkitkan dalam kalangan mereka, namun kemuliaan itu hancur disebabkan tindakan mereka sendiri.

Allah berfirman bermaksud: “Dan Kami tetapkan terhadap Bani Israel dalam kitab itu: Sesungguhnya kamu akan membuat kerosakan di muka bumi dua kali dan pasti kamu akan menyombong diri dengan kesombongan yang besar.” (Surah Al- Isra’, ayat 4)
Bangsa Yahudi ini terkenal dengan keangkuhan dan kebiadapannya. Mereka menganggap bangsa lain setaraf haiwan, malah ada di kalangan mereka yang menganggap lebih teruk daripada itu. Bangsa Yahudi sangat menyanjungi kitab suci mereka, hanya mereka satu-satunya bangsa dipilih untuk menguasai dunia. Dalam catatan kitabnya menyebut: “Hanya bangsa Yahudi adalah manusia, sedangkan bangsa lain bukan manusia, melainkan binatang.” (Kerithuth 6b hal.78, Jebhammoth 61a)

Mereka percaya Tuhan memilih mereka sebagai satu-satunya bangsa yang berhak memerintah dunia ini. Manifestasi itu membawa mereka kepada kesombongan yang tinggi sehingga sanggup bersumpah memerangi agama dan bangsa lain. Pegangan mereka adalah kitab Talmud, manakala kitab lain dianggap pembohong.

Halal bagi mereka membunuh bangsa lain khususnya Muslim. Malah dituntut, tidak menjadi kesalahan jika pembunuhan itu dilakukan mereka. Lebih jahat daripada itu mereka sanggup membunuh nabi dan rasul. Nabi Zakaria dan Nabi Yahya dibunuh kejam.

Hakikat sebenarnya menunjukkan jumlah mereka di atas muka bumi ini tidak ramai, hanya seorang bagi setiap 100 Muslim. Keseluruhan mereka berjumlah 14 juta saja, iaitu tujuh juta di Amerika, lima juta di Asia, dua juta di Eropah dan 100,000 di Afrika. Sebahagian besarnya berada di Asia Barat dan Eropah termasuk di Israel, Amerika Syarikat, Rusisa (negara Kesatuan Soviet), Poland, Kanada, Jerman, Perancis, England, Sepanyol, Amerika Latin dan Iraq.

Ethnik mereka terdiri daripada Ashkenaz, Sephard, Mizrah dan orang Samaria. Bahasa pertuturan mereka ialah Ibrani, Yiddish, Ladino, Dzhidi Judeo-Aram, Judeo-Arab Juhuri, Krymchak, Karaim, Knaanik, Judeo-Parsi, Yevanik dan Zarphatik, manakala gerakan politik mereka ialah Zionisme Buruh, Zionisme Am, Zionisme Keagamaan, Zionisme Revisionis, Bund dan Kibbutzim. Zionisme ialah ideologi dirumuskan Dr Theodore Hertzl pada akhir abad ke-19. Tujuannya menghimpun seluruh etnik Yahudi yang berselerak.

Bermula penghijrahan beramai-ramai Yahudi ke Palestin pada 1882 dan sehingga 1903, sekitar 20,000 sudah berada di Palestin. Selepas mencapai kemerdekaan dari British pada Oktober 1917, Balfour berjanji kepada orang Yahudi pada 2 November 1917 untuk membina negara Yahudi di Palestin.

Ketika peperangan pada 1948, jumlah penduduk Palestin dua juta berbanding Yahudi 650,000, nisbah 69 peratus penduduk asal dengan 31 peratus pendatang haram Yahudi. Pertambahan berlaku disebabkan kemasukan tentera keamanan di bawah kawalan British ketika perang ini.

Tiada ulasan:

CARI ITEM PILIHAN ANDA DI SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BORANG TEMPAHAN ONLINE (LENGKAPKAN SELEPAS PEMBAYARAN DI BUAT SAHAJA)

Powered by 123ContactForm | Report abuse