Selamat datang ke blog Smart Generation kami menyediakan pelbagai jenis barangan untuk anda pilih dengan harga berpatutan! kepuasan anda keutamaan kami!.Jangan lupa untuk follow blog ini ok..:-)..SMART GENERATION MENGUCAPKAN TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA.

Ahad, 7 November 2010

YANG DIPERTUAN AGONG MINAT BERKUDA DAN KUDA DALAM ISLAMPenulis Smart Generation pada hari ini ingin berkongsi dengan anda semua mengenai minat Sukan Berkuda oleh Yang Dipertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin   dalam Kejohanan Kuda Lasak .Tuanku Mizan merupakan Yang Dipertuan Agong dan Sultan yang benar-benar meminati Sukan Berkuda ini.Telah banyak Kejohanan Sukan Berkuda Lasak yang di sertai oleh Tuanku Mizan Sendiri dan yang terbaru dalam  Kejohanan Kuda Lasak Piala Sultan di Taman Endurance Antarabangsa Terengganu (TIEP) Lembah Bidong, Setiu, pada 6 November yang lalu.Baginda menunggang kudanya yang diberi nama VV Coco.
Baginda yang menunggang kuda kacukan Arab memakai jersi nombor 11, berlepas bersama 69 penunggang lain termasuk 14 penunggang luar negara.Dalam kejohanan ini .Penunggang terpaksa melalui pelbagai rintangan termasuk jalan ladang kelapa sawit dan pantai untuk menamatkan perlumbaan.

Bagi peserta berprofil tinggi,Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, baginda paling gembira dengan perkembangan memberangsangkan sukan berkuda di negara ini khususnya Piala Sultan.Dalam perutusannya, baginda amat tertarik dengan peningkatan minat di kalangan rakyat negara ini terhadap sukan kuda lasak, terutama penunggang muda.Baginda juga berbangga dengan pencapaian penunggang negara yang telah menunjukkan prestasi memuaskan di peringkat antarabangsa, termasuk kejayaan tiga penunggang muda menyertai Kejohanan Eropah 2011 nanti.Baginda juga mahu media memberi liputan yang sewajarnya terhadap sukan kuda lasak agar lebih ramai yang memahami, sekaligus menarik minat rakyat pelbagai peringkat terhadap sukan itu.

Kejohanan Cabaran Kuda Lasak Piala Sultan 2010 merupakan satu perlumbaan yang merangkumi jarak lebih 120km trek penunggang dengan had masa yang ditetapkan selama 12 jam, termasuk waktu penahanan berjumlah 210 minit di empat pintu veterinar.Jarak untuk pusingan pertama ialah 30km, jarak pusingan kedua (25km) ketiga (20km) keempat (25km) dan kelima yang juga terakhir (20km).Pada setiap pintu veterinar, kuda mestilah menjalani pemeriksaan veterinar dalam tempoh masa yang ditetapkan dan kuda mesti wajib lulus ujian kesihatan, tahap dehidrasi, pernafasan dan kadar degupan jantung. Sekiranya degupan jantung yang ditetapkan tidak dicapai, kuda tersebut akan dibatalkan penyertaannya.Berat minimum penunggang ditetapkan 75 kilogram termasuk pelana, dan jika beratnya kurang daripada itu, penunggang perlu membawa pemberat. Timbangan berat biasanya dilakukan sebelum dan selepas perlumbaan.sebelum perlumbaan, penunggang pula akan diberikan peta trek yang menunjukkan lokasi wajib berhenti serta rintangan-rintangan yang akan dilalui. Trek yang digunakan adalah berbeza di antara satu pusingan dengan pusingan lain.
Sukan ini bukan sekadar ujian di trek, tempoh masa dan pelumba lain. Ia merupakan ujian dari segi rohani, perasaan belas kasihan, dan cara berkomunikasi antara penunggang dengan kuda.Pemenang perlumbaan dikira daripada kuda yang pertama melintasi garisan penamat dan kuda juga harus lulus pemeriksaan kesihatan yang ditetapkan itu.Anugerah Kuda Terbaik menjadi idaman setiap pelumba, ia diberi kepada pasangan kuda dan penunggang berdasarkan beberapa kriteria yang telah ditetapkan.Perlumbaan kuda lasak menjadi salah satu disiplin FEI pada tahun 1982, iaitu setelah 24 tahun FEI ditubuhkan.Pada tahun 1982, terdapat hanya empat kejohanan antarabangsa yang dianjurkan, bertambah kepada kira-kira 18 pertandingan sehingga tahun 1998. Namun jumlahnya meningkat berkali ganda, 353 pertandingan pernah dianjurkan pada 2005.

Penulis sendiri masih belum berkesempatan untuk menunggang kuda.Penulis mengucapkan Tahniah dan syabas kepada Yang Dipertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin atas keberanian baginda untuk menyertai Kejohanan Lumba Kuda Lasak ini.Perkara ini membuktikan kepada seluruh rakyat jelata bahawa Tuanku mempunyai keberanian yang dalam sebagai Pemerintah Utama di negara ini.DAULAT TUANKU.

BERIKUT MERUPAKAN SEDIKIT PENERANGAN MENGENAI KUDA DALAM ISLAM:

Sumber : http://fakulti0.tripod.com/kudapadi/id3.html @ Klik SiniBuku-Buku Tentang Kuda

Islam begitu memberi perhatian dan sanjungan terhadap kuda.Dapat dilihat betapa banyaknya kitab-kitab dalam Bahasa Arab yang menyatakan perihal kuda termasuk sejarah kuda , ternakan , asas-usul , kaedah permakanan, teknik menunggang, keistimewaan kuda , kaedah berlumba dan mencari baka kuda baik-baik dan lain-lain.

Diantara kitab-kitab yang menyatakan perihal kuda ialah:-

1. Kitab Al-khayal olehAttabi
2. Kitab Al-Khayal al-kabir oleh Ahmed Abi Tahir
3. Kitab Khalq al-faras oleh Asmai
4. Kitab al-sarj wal-lijam oleh Asmai
5. Kitab khalq al-faras oleh Washsha
6. Kitab Khasyl al-saghir & Kitab al-sarj wal-lijam oleh Ini Durayd
7. Kitab al-khayl bi khatt al-Kufi oleh Ahmed Habib
8. Kitab al-khayl al-sawabik oleh Khawlani
9. Kitab nasab al-khayl oleh Muhammad bin Ziad
10. Kitab al-khalq as faras oleh Ibrahim al-Zujaj

dan terdapat lebih dari 30 kitab-kitab lain yang menceritakan tentang kuda.

Syarat-Syarat Pertandingan kuda Mengikut Tradisi Islam Dan Arab :

Di zaman Rasullullah saw, Saidina Ali ra telah diamanahkan untuk menjaga dan menguruskan pertandingan kuda lalu beliau melantik Surqa bin Malik sebagai pembantunya. Diantara syarat dan aturcara pertandingan yang ditetapkan ialah:-

1. Sebelum bermula, semua kuda hendaklah dalam barisan yang sama.
2. Tiga kali hebahan dilaungkan untuk membuat semua persiapan pertandingan.
3. Perlumbaan bermula dengan laungan takbir sebanyak tiga kali, bila takbir kali
ketiga berakhir, pertandingan dimulakan.
4. Kemenangan muktlak ialah bilamana telinga kuda pertama yang sampai ketempat
akhir pertandingan.

Saidina Ali ra sendiri membuat garisan pertama dan garisan terakhir, kebiasaannya Saidina Ali akan berada digarisan penamat untuk menentukan kemenangan.


Kuda Dalam Pemerintahan Khalifah Umar Al-Khattab.

Perkembangan Dunia Islam dibawah pemerintahan Khalifah Omar telah membuka era baru dalam dunia kuda atau equestrian, dimana banyak taktik baru dipelajari dalam peperangan berkuda dan begitu juga kuda-kuda Arab dari berbagai negara dibiakkan melalui 'cross breed' saperti kuda dari Iran, Turkey, Rome, Greek dan lain-lain.

Tariq Al-Ziad Menawan Sepanyol

Atas arahan Rasulullullah saw, orang-orang Arab Beduin mula menternak dan membiak kuda-kuda Arab baka baik dan pernah ahli sejarah Abnu Khallikan menyatakan dalam Kitabnya bahawa " Tariq bin Ziad telah membawa 12,000 pasukan berkuda dari Morrocco dan Tunisia ( Kuda Barb ) bersama 12 ekor kuda Arab. Itulah pertama kali Kuda Arab telah dibawa masuk dan diasilmilasikan atau integrasi dengan kuda-kuda Inggeris. Yang seterusnya mencetuskan kuda pembikinan manusia yang masyhur pada hari ini iaitu 'thoroughbred'

Tanda Ibujari Rasulullah saw Di Leher Kuda Arab

Dizaman Rasullullah saw Kuda Arab tidak pernah dijual kepada orang-orang luar, Kuda Arab hanya berada di Arabia dan tidak pernah keluar dari tanah Arab. Di leher Kuda Arab asli 'pure breed' terdapat tanda dileher kuda, dimana baka kuda tersebut dikatakan telah dipegang oleh Rasulllulah saw hingga meninggalkan tanda ibujari dilehernya.

Jika anda benar-benar memiliki Kuda Arab, cuba perhatikan tanda tersebut.

Kuda Arab yang dijual dinegara-negara Europah atau Australia hari ini, dikatakan bukanlah ' original' dari bumi Arab.Tetapi mereka mengekalkan identitinya sebagai 'baka Arab' ! Wallahhuallam.

*Sultan Mizan sedang menunggang seekor kuda


Kuda dalam Al-Quran


Kuda dalam bahasa Arab disebut sebagai 'faras', kuda jantan 'fahl' atau pada umumnya disebut juga sebagai al-khayl. Didalam al-Quran perkataan 'kuda' disebut sebanyak 5 kali. Dalam Surah 79 dan Surah 100 disebut al-naziat, al-adiyat dimaksudkan sebagai 'kuda' sementara Surah 37 al-saffat, Surah 51 al-dhariyat dan Surah 77 al-mursalat dimaksudkan kepada kuda.

Dalam Al-Quran dinyatakan bahawa.

" Dan ( Dia Mencipta) kuda dan keldai untuk kamu tunggang as zinat" Surah 16: 8

Perkataan Arab zinat ertinya kesukaan dan kebaikan yang dimaksudkan sebagai kuda dan keldai diciptakan bukan sahaja untuk dinaiki, tunggang tetapi juga untuk dibiakkan dan membuat pertandingan. ( bukan perjudian)

Mengikut catitan dari buku kuda " Fadl al-khayl" karangan al-Dimyati menyatakan bahawa Rasullullah saw memberi keizinan untuk mengadakan pertandingan perlumbaan unta dan kuda bersama anak panah ( khuff, hafir, nasl) Tetapi mengikut tradisi suku kaum arab, perlumbaan kuda adalah lumrah dikalangan suku kaum arab dibpergunungan..

Mengikut "Hidayat al-fursan fi shi'ar al-shujan oleh Ibn Hudhayl menyatakan bahawa Islam melarang perjudian ( maisar) tetapi tidak menghalang pertandingan memanah (nasal), lumba lari ( qadam) and lumba kuda (hafir).

Mengikut kitab al-Sarj karangan Abu Ubaidah dan Kitan al-Al-khayl karangan Asma'i banyak menceritakan tentang pertandingan lumba kuda dikalangan suku kaum Arab, baik sebelum kedatangan Islam dan juga diwaktu pemerintahan Islam dizaman Rasullullah saw, kemudian dizaman sahabat, zaman khalifah, zaman pemerintahan Bani Umayah dan Bani Abbasiah.

Dalam Kitab "Hidayah" juga dinyatakan 4 jenis kuda yang terdapat dikalangan suku kaum Arab diwaktu itu ialah:-

Birzaun or Burzun ( kuda barat dari luar negara )
Atiq ( Kuda Arab baka pertama )
Hain ( Kuda kacukan, jantan luar, ibu Arab )
Separuh Arab ( bapa arab, ibu dari luar )

Khalifah Harun Al-Rashid

Penakluk Palestin

Khalifah Harun Al Rashid adalah seorang pemimpin yang terkenal dikalangan negara-negara Arab kerana kemashyurannya menakluk dan pembebaskan Negara Palestin dari penjajahan Barat dan Yahudi. Baginda sendiri telah mengadakan beberapa pertandingan lumba kuda.

Kuda baginda bernama - Mushammir pernah memenangi tempat pertama dan tempat kedua dimenangi oleh anaknya.

Pernah satu ketika bila kuda baginda memenangi tempat pertama, baginda memanggil ahli syair terkenal, Asma'i untuk menulis satu puisi khas tentang kuda yang akhirnya disiapkan penuh dengan ciri-ciri keistimewaan kuda.

Sejak dari zaman Rasullullah saw hinggalah sekarang para pemimpin Arab menjadikan kuda sebagai satu hobi mereka untuk berbagai tujuan. Kini para Sheikh dari Bahrain dan Dubai adalah penaja utama perlumbaan kuda di negara teluk.


Ciri-Ciri Kuda Yang Dikehendaki :

Mengikut Kitab Asma'i, ciri-ciri kuda adalah saperti berikut:-

Thoroughbred perut yang tinggi (batn), belakang pendek (zahr),
kaki panjang (tul al wazifatain fil rijlain) dan qasral wazifatatayn fil yadain.

Lain-lain ciri yang dikehendaki ialah tanda puteh didahi (ghurar atau blaze), stoking dikaki ( tahjil) atau tanda puteh dikuku kaki.

Bentuk badan yang menarik (al-a-ali ), al-safill, al muqaddim, al muaakhir, .
Bila menunggang, mestilah kelihatan kemas (thubat) dan tali untuk berlari adalah kemas
( taswiyat al inan)

Bangsa Turki terkenal dengan kemahiran menunggang kuda sambil memanah atau membawa berbagai jenis senjata dengan sempurna.


Empat Imam


Imam Abu Hanifa dan Iman Shafie menyatakan bahawa lumba kuda tidaklah haram. Imam Malik dan Imam Ahmed Hanbali, tidak mengalakkan pertandingan unta atau keldai dan beranggapan hanya kuda boleh dipertandingkan dalam perlumbaan.

Kuda arab,Kuda Rasulullah

Kuda adalah sejenis binatang yang amat dihormati di dalam Islam. Malah di dalam Kitab Al-Quran dan hadith banyak dibicarakan tentang kuda.

Kalau disebut sejarah kuda, sudah pasti kita tidak akan terlepas dengan sanjungan dan kemuliaan terhadap 'Kuda Arab'. Kuda Arab adalah satu spesis kuda yang terbaik didunia dengan mempunyai ciri-ciri kecantikan dan keunikannya tersendiri, antaranya ialah:

1. Kuda terpantas
2. Tahan lasak dengan cuaca panas dan sejuk
3. Handal dalam enduran
4. Cekap dan bijak.

Tidak hairanlah kuda Arab menjadi kegilaan setiap kaki kuda. Kuda dan manusia tidak dapat dipisahkan. Sebelum kedatangan Nabi Muhammad saw, kuda sudah pun berada dibumi dan dipelihara oleh setiap manusia dimerata dunia.

Nabi Ismail sebagai tradisi orang Arab pernah menunggang kuda.

Nabi Sulaiman as telah mewarisi lebih dari 1000 ekor kuda dari Nabi Daud as.

Pernah dalam sejarah dikatakan bahawa satu suku kaum yang dinamakan Azad pernah mengunjungi Nabi Sulaiman dan meminta sesuatu hadiah dari baginda, lalu baginda menghadiahkan seekor kuda.

Tetapi dengan kedatangan Islam yang dipimpinan oleh Rasulullah saw, kita dapat melihat betapa hebatnya pengaruh kuda dikalangan orang Arab malah, para kakikuda yang masyhur diseluroh dunia memperakui bahawa Rasulullah saw dan sahabat-sahabatnya adalah pelupur utama dalam penubuhan Tentera Islam Berkuda atau dikenali dalam bahasa Inggeris sebagai 'Cavlry'

Rasullullah saw memerhatikan bahawa pada peperangan Uhud, tentera Islam mempunyai hanya 2 ekor kuda. Sebaik sahaja selepas peperangan baginda terus berusaha sekuat tenaga bersama-sama para sahabat untuk membentuk pasukan berkuda dengan memelihara dan membiak baka kuda terbaik ditanah Arab iaitu 'Kuda Asli Arab'.

Dalam masa yang singkat sahaja, kita perhatikan bahawa kuda merupakan aset yang paling penting dan berharga dalam mempertahan dan mengembangkan kedaulatan Islam dibumi Arab.

Baginda, Rasullullah saw sendiri telah menyeru umat Islam supaya berusaha mengembang dan membiakkan kuda demi untuk membangun dan mempertahan Islam dari ancaman musuh. Dalam keadaan muka bumi yang tandus, kering kuntang, gurun, bukit bukau dan padang pasir yang begitu luas, kuda merupakan satu kenderaan yang amat penting pada tamadun Arab.

Mulai dari detik peperangan pertama itulah memberi lambaran baru bagi umat Islam supaya memelihara dan membiakan baka kuda yang paling baik

Sebab utama ialah untuk mempertahankan kesucian agama Islam yang sentiasa terancam oleh musuh-musuh disekeliling termasukkan ancaman dari kerajaan kuno Romawi, Greek, Berzentin, Persia dan lain-lain.

Oleh itu tidak hairanlah Nabi Muhammad saw sendiri telah mengambil inisitif untuk membiak, mengembang, melatih kuda-kuda yang baik untuk meneruskan dan menegakkan panji-panji Islam dibumi Arab.

Untuk menguatkan keyakinan terhadap pemeliharaan kuda, Rasullullah saw sendiri telah menganjurkan berbagai pertunjukan dan pertandingan kuda di Madinah.

Hadis-Hadis Tentang Kuda

Diriwayat oleh Ibn Banin bahawa Rasullullah saw mengajurkan pertandingan lumba kuda dimana yang pertama diberi hadiah 'sabiq' tiga, 'musalli’ dua, tiga satu kuda, keempat satu dinar, kelima satu dirham, yang ke6 satu qasabah.

Rasullullah bersabda" Sesungguhnya Berkat Allah kepada kamu yang memang 'sabiq' dan yang kalah 'fiskil'.

Al-Baladhuri menyatakan: Aku telah diberitahu oleh Muhammad bin Sad al-Waqidi, Sulaiman bin al-Harith, az-Zubayr bin al-mundhir bin Abi Usayd, yang berkata:

" Abu Usayd as-Saidi telah bertanding menunggang kuda Rasulullah saw yang bernama, Lizaz dan baginda memberi hadiah Jubah Yamen."

Abu Hassan Ahmed bin Yahya bin Jabir al-Baladhuri, Ibn Sad al-Waqidi, Abd al Muhayamin bin Abbas bin Sahl bin Sad, bapanya ( Abbas), datuknya Sahl, beliau berkata," Satu ketika Rasullullah saw mengadakan pertandingan lumba kuda, aku menunggang kuda baginda bernama az-Zarib. Baginda memberi aku serban Yamen."

Mengikut riwayat Dar Qutni ( 2: 552) Sanjah adalah kuda Rasullullah saw yang sering ditunggangi baginda. Satu ketika kuda ini telah menang dalam pertandingan dan Rasullullah saw begitu gembira."

Kuda pertama dimiliki oleh Rasulullah saw bernama 'As-Sakaf' yang dibeli baginda dari suku kaum Fezara. Baginda menunggang kuda ini dalam peperangan Uhud.

Baginda Rasullullah saw juga memilki seeokor lagi kuda yang bernama Sabaha dan pernah memasuki pertandingan dan menang dalam pertandingan tersebut. Baginda begitu gembira.

Kuda ketiga yang dimiliki oleh Rasullullah saw bernama al-Murtajis.

Pertandingan Lumba Kuda

Ibnu Umar menyatakan bahawa, Rasullullah saw sering menganjurkan pertandingan lumba kuda dan baginda memberi hadiah kepada pemenang. Semua ini dilakukan oleh baginda untuk mengembang sukan berkuda, melatihan kepintaran berkuda serta kesihatan tubuh badan.

Iman Ahmad bin Hanbali telah meriyawatkan dalam kitabnya "Masnad' dimana Anas telah ditanya:

" Adakah Rasulullah saw memasuki pertandingan kuda ?" Anas menjawab "Ya"

"Demi Allah, baginda berlumba dengan kudaNya bernama Subbah. Kuda tersebut memenangi perlumbaan dan baginda amat gembira." Hadith Bukhari diriwayatkan oleh Abdullah bin Umar.

Rasullullah saw mengadakan pertandingan kuda dari Ath-Thaniya sehingga Masjid Banu Zurayk. Abdullah bin Umar juga menyatakan bahawa beliau juga menyertai pertandingan tersebut.

Jarak Pertandingan :

Rasullah saw tidak melarang pertandingan lumba kuda, malah baginda sendiri memberi nasihat aturcara pertandingan, antaranya baginda pernah menganjurkan perlumbaan kuda di Madinah diantara:-

Dari Hafiya ke Thaniyyat al-Wada ( 60 ghalwa = 5 hingga 6 batu ) untuk kuda dewasa
Dari Thaniyyat al-Wada ke Banu Zurayk ( 10 ghalwa = 1 batu ) untuk kuda muda.

Baginda sendiri menyertai pertandingan tersebut dimana kuda baginda pernah memenangi pertandingan beberapa kali.

Rasullullah saw amat mengemari kuda dan mengalakkan pertandingan lumba kuda, berikut adalah beberapa keratan tentang minat bagida terhadap kuda, antaranya:-

" Terdapat banyak keberkatan dalam pemeliharaan kuda" ( Kitab Masnab)

" Belajarlah memanah dan menunggang kuda" ( Hadith Muslim).


Ciri-ciri kuda istimewa Yang Digemari Rasulullah.

“Kuda yang baik adalah kuda hitam,terdapat jalur puteh di kepala dan mempunyai warna puteh dibibir bahagian atas” [ Hadis Bukhari ]

.

1 ulasan:

najah hijriah berkata...

mmg YDPA kite minat kuda... masa thn lepas mase bulan puase die n bbrpe bodygiard ade dtg upm utk bkuda di kwsn ladang ternakan..

CARI ITEM PILIHAN ANDA DI SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BORANG TEMPAHAN ONLINE (LENGKAPKAN SELEPAS PEMBAYARAN DI BUAT SAHAJA)

Powered by 123ContactForm | Report abuse